ŽIVOTNA DRAMA

BARCIN TRENER MORAO SE POVUĆI. RAK SE VRATIO Tito Vilanova: 'Moja bitka nije gotova'

Kada sam ušao u ordinaciju, tamo su bili moja žena, Pep Guardiola i njegova žena Chris te Barcelonini liječnici. Pomislio sam: uh, mora da je jako loše. No, ja sam pozitivna osoba i rekao sam si - ako postoji rješenje, idemo ga naći!

Kada je Barcelona u subotu objavila da se njihov trener Tito Vilanova , kojemu je dijagnosticiran rak parotidne žlijezde, neće vratiti do kraja ožujka, postalo je jasno da se proces oporavka 44-godišnjaka zakomplicirao.

Još nakon Nove godine činilo se da je katalonski stručnjak, nasljednik Pepa Guardiole na klupi “blaugrane”, lako odnio pobjedu u najtežoj utakmici života, dosljedan stilu kojim Barça sređuje suparnike u prvenstvu. Vilanova je pretekao sve prognoze, vratio se na treninge niti dva tjedna nakon operacije u bolnici Vall d’Hebron i izazvao blagu nevjericu među igračima. Najviše je iznenađen izgledao francuski branič Éric Abidal, koji je i sam prošao sličnu kalvariju. Nakon emotivnog zagrljaja s trenerom Abi je priznao da ga je munjeviti povratak pomalo šokirao.

- Trenirao sam za njega, ali ovo je preduhitrilo sve prognoze. Znam koliko se htio vratiti. Tito i ja prošli smo i prolazimo kroz istu stvar i jako dobro ga razumijem - rekao je 33-godišnji lijevi bek iz Lyona.

Sjedio na klupi

Vilanova je treninge vodio tjedan dana , sjedio je i na klupi tijekom okršaja s Espanyolom (4:0), a paralelno s obvezama u Barceloni odlazio na tretmane kemoterapije i radioterapije. Nezapamćena volja osvojila je sve u klubu, pa čak i u ljutom rivalu Real Madridu, čiji su najistaknutiji članovi, od predsjednika Florentina Péreza do Cristiana Ronalda, priznali da je Vilanova rođeni pobjednik.

Dugogodišnji je Guardiolin asistent, međutim, 9. siječnja objavio da će potražiti drugo liječničko mišljenje i time naslutio da se bolest ne predaje lako. Otputovao je u New York, u Memorial Sloan-Kettering Cancer Center, poznat kao najstariji i najveći svjetski centar za istraživanje, prevenciju i liječenje raka. Ravnatelj klinike trenutačno je Katalonac José Baselga, Vilanovin poznanik koji je prije radio u Vall d’Hebronu.

Vilanova je nakon pregleda produljio boravak i u New Yorku nastavio tretmane, prolongirajući povratak na klupu za desetak dana. Barcelona je u međuvremenu nastavila pobjeđivati i podebljavati bodovnu zalihu nad Realom (trenutačno iznosi 16 bodova), što znači da je misija Vilanovina asistenta Jordija Roure do kraja sezone u Primeri svedena na formalno odrađivanje posla.

- Lijepo je što su igrači tako uvjerljivi, tim više osjećam njihovu podršku. Vjerujem da nas je moja zdravstvena situacija sve zadržala prizemljenima, jer nismo drukčiji od ostalih. Ne mislim da zbog mene igraju nešto puno bolje. Jednostavno su pripremljeni na teške udarce i to nam je u ovakvim okolnostima od velike pomoći - ustvrdio je Vilanova prije drugog odlaska s klupe.

Njujorška terapija ubrzo je ponovno produljena. Iako je Roura najavljivao da će se Vilanova sigurno vratiti za utakmicu s Málagom 24. siječnja, to se nije dogodilo. Trener je odgodio povratak za još desetak dana.

Važnije od rezultata

- Moja bitka nije gotova. Najavio sam da će biti dana u kojima ću moći dolaziti na treninge, kao i onih u kojima me neće biti. Samo želim da mediji shvate kako je ova bolest moja i želim je zadržati privatnom, bez obzira na to što sam javna osoba - poručio je Vilanova.

Poruke su poprimile nešto ozbiljniji ton budući da je strateg iz Baix Emporde dodao da se “ono što se dogodilo njemu može dogoditi svakome”. Kada su saznali da će ostati u New Yorku još neko vrijeme, poruke ohrabrenja opet su mu počeli slati igrači i članovi stručnog stožera. Među prvima Lionel Messi, koji je samo dva dana uoči Vilanovina ponovnog odlaska osvojio Zlatnu loptu.

- Zdravstveni problemi Tita i Abidala teško su nas pogodili. Kao da je jedno zlo došlo za drugim... To je strašno, takve su stvari puno važnije od rezultata. Važno je da ostanemo ujedinjeni, a situacija se, hvala Bogu, obojici poboljšava. Nadamo se da će se Vilanova opet brzo vratiti, iako smo svjesni da terapija nije laka - rekao je Messi.

Nova odgoda stigla je prije nekoliko dana. Iz Barcelone su objavili da Vilanove neće biti do kraja ožujka, što znači da će propustiti osminu finala Lige prvaka protiv Milana, a Roura će tako njegovu dužnost obavljati otprilike trećinu sezone. Nažalost, ni za taj rok liječnici ne mogu garantirati. Španjolski novinari nagađaju da će Vilanova morati pristati na dulju pauzu, jer terapije u kombinaciji sa svakodnevnim radom i stresom nisu najsretnije rješenje.

Njegova je prvotna ideja bila da iz Barcelone po potrebi leti na liječenje u SAD, no konzilij na čelu s dr. Timothyjem Chanom zaključio je da je besmisleno dodatno iscrpljivati tijelo prekooceanskim putovanjima. Vilanova mora učiniti sve kako bi se raka riješio zauvijek, u suprotnom riskira opciju da više nikad ne sjedne na trenersku klupu.

Nogometni crvić mu, naravno, ne da mira, pa je tako redovito u kontaktu s asistentom, čak i tijekom utakmica. Roura nema problema s činjenicom da mu mentor daje instrukcije, što je priznao novinarima.

Zajedničke odluke

- Zahvaljujući modernoj tehnologiji, Tito i ja smo stalno u kontaktu. Zajedno donosimo odluke, slušam njegove savjete i drago mi je što zasad uspješno nastavljam njegovu misiju. Što se tiče prve jedanaestorice, to ipak biram ja - otkrio je.

Vilanovi je bolest prvi put dijagnosticirana u studenome 2011., dok je još bio Guardiolin pomoćnik. Svjetska javnost tada ga je znala samo kao čovjeka kojemu je José Mourinho u El Clásicu gurnuo prst u oko. Mourinho se kasnije ispričao za svoj potez i među prvima ga posjetio u bolnici, a ljudsku veličinu pokazao je i sada, poslavši mu poruku ohrabrenja čim je saznao za nove probleme.

- Ne volim pričati o onome što radim u privatnom životu, ali da, zaželio sam sve najbolje njemu i obitelji. U ovome smo svi zajedno, svi smo isti i proći ćemo kroz ove teške trenutke - rekao je osjećajni Mourinho.

Obitelj je, naravno, najteže prihvatila Titovu bolest. Neobičnom igrom sudbine njegov je intervju o tome na TV-u emitiran samo tri dana prije nego što su mu liječnici rekli da se rak vratio. Otkrio je tada da su supruga Montse Chaure, 17-godišnja kćer Carlota i 14-godišnji sin Adria bili vrlo prestrašeni.

Barcelona kao obitelj

- Kada su mi rekli da imam rak, bio je to strašno težak trenutak. Odmah sam se sjetio svoje djece. Osjećao sam da me još trebaju. Poslije su mi rekli da sam bio vrlo jak, ali ne znam bih li izdržao tako nešto da se razboljela Montse ili djeca.

Vilanova se vrlo živo prisjetio trenutka saznanja o bolesti.

- Kada sam ušao u ordinaciju, tamo su bili moja žena, Pep Guardiola i njegova žena Chris te Barcelonini liječnici. Pomislio sam: uh, mora da je jako loše. No, ja sam pozitivna osoba i rekao sam si - ako postoji rješenje, idemo ga odmah naći! Na operaciju sam išao s toliko samopouzdanja, kao čovjek koji dolazi na piće u bar. Kad sam se probudio, bio sam jako sretan. Znate, u životu se ne bismo smjeli ni oko čega živcirati. Ono što je danas važno, sutra možda neće biti - kaže Vilanova.

Legendarni Johan Cruyff tvrdi da Barcelona rezultatski neće patiti zbog odsutnosti glavnog trenera, jer “ti momci jako dobro znaju što im je činiti”. Učinak zasad potvrđuje njegove riječi: Messi i društvo više-manje rješavaju suparnike kao da se ništa nije dogodilo (jedini poraz u zadnja tri mjeseca upisali su 19. siječnja kod Real Sociedada), no atmosfera je zasigurno drukčija nego obično.

Barcelona već dugo funkcionira prvo kao obitelj, a tek onda kao klub, što se iz poruka za Vilanovu moglo jasno iščitati. Katalonci će i dalje gaziti na svim frontama, ali njihova najvažnija pobjeda odigrat će se u bolnici na Manhattanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:07