POLITIČKA BUDUĆNOST BIVŠEG MINISTRA

EKSKLUZIVNO Linić, Bandić i Čačić zajedno u novom bloku? Otkrivamo detalje pregovora

Jutarnji otkriva detalje pregovora bivših članova vladajuće koalicije
 CROPIX

Potvrdi li u subotu Glavni odbor SDP-a izbacivanje Slavka Linića iz vodeće stranke Kukuriku koalicije, klub protivnika Zorana Milanovića dobit će još jednog jakog člana. Naime, isključivanje Linića iz SDP-a, tvrdi dio poznavatelja političkih prilika, mogao bi, ma kako to u ovom trenutku izgledalo teško izvedivo, dovesti do stvaranja novog (najvjerojatnije neformalnog) saveza među Milanovićevim protivnicima, predvođenih Radimirom Čačićem, Milanom Bandićem i Slavkom Linićem.

- Moguće je da će Linić, izbace li ga i formalno iz SDP-a, ići u neki oblik suradnje s reformistima i Bandićem. Već je i dosad bilo jasno da Čačićevi reformisti i Bandić namjeravaju okupiti sve žestoke protivnike Milanovića, a Linić bi im u tome bio dobro pojačanje. To bi zapravo bila “koalicija protiv” - ističe jedan naš sugovornik, dobro upućen u zbivanja na hrvatskoj političkoj sceni.

Glavne prepreke

- Linićeva moguća koalicija s Čačićem i Bandićem, bez obzira na formalni oblik koju će poprimiti, bila bi logičan ishod ovoga što se događa. Ona bi zapravo išla u prilog Zlatku Komadini i njegovoj grupaciji unutar SDP-a, koja ima šanse u nekom trenutku zagospodariti SDP-om. Već je sada jasno da će Linić vjerojatno nastaviti raditi probleme Milanoviću i tako napraviti uslugu Komadini - ocjenjuje naš sugovornik.

No, među reformistima tvrde kako njihov potencijalni savez s Linićem nije izgledan.

Doduše, Čačić i Linić u Vladi su pristojno surađivali, ali razlike u njihovim karakterima jednostavno su prevelike, tvrde naši sugovornici iz novog Čačićeva tabora. - To nije realan scenarij, među njima nema ‘kemije’. Čak i dok su zajedno sjedili u Vladi, među njima je bilo trzavica.

Različiti birači

K tome, Linić je najavio povlačenje iz politike, dok se Čačić u nju namjerava vratiti i to tako što će tražiti legitimitet na izborima. Uostalom, njih dvojica nemaju ni isto biračko tijelo - objašnjava jedan blizak Čačićev suradnik zašto moguću osovinu Čačić - Bandić - Linić smatra teško ostvarivom.

I jedan drugi član Čačićevih reformista ističe kako scenarij povezivanja njihova šefa i Linića smatra “malo izglednim”. O tako nečem se, dodaje, u stranci još nije raspravljalo.

Osim toga, naglašava, optužbe koje Milanović i Linić sipaju jedan na drugoga vrlo su ozbiljne i prije bilo kakve eventualne suradnje treba vidjeti što je tu istina.

Pa ipak, dio reformista ne zatvara automatski vrata suradnji s Linićem.

Dio članova nove stranke pritom podsjeća kako je Vlada pristojno funkcionirala dok su u njoj sjedila dvojica njenih vodećih ekonomskih operativaca. Odlaskom najprije Čačića, a potom i Linića, Milanovićev kabinet ostao je bez frontmena svoje ekonomske politike.

- Činjenica je da je Vlada funkcionirala dok su njih dvojica bili u njoj. Čačić i Linić su dobro radili i predstavljali su istinsku sinergiju fiskalne politike i poteza koje treba vući u realnoj ekonomiji. Sada toga tamo više nema - zaključuje jedan naš sugovornik iz redova reformista koji primjećuje da se Kukuriku većina u Saboru “sve više osipa”.

U cijeloj priči ne treba zaboraviti ni na staro pravilo da u politici nikad ne treba reći nikad.

Saveznici izvan SDP-a

Toga su svjesni i naši sugovornici iz kruga reformista, kao i ostalih stranaka. Uostalom, kakva god na kraju bila politička budućnost bivšeg ministra financija, jasno je da se Linić neće predati bez borbe, već će se s Milanovićem i dalje gledati preko nišana.

Hoće li u toj borbi potražiti i saveznike izvan SDP-a ili će se oslanjati isključivo na nezadovoljnike unutar najveće stranke Kukuriku koalicije, pokazat će vrijeme.

U oba slučaja, politički krajolik zemlje mogao bi se znatno promijeniti nakon što rovovi budu jasno iskopani.

‘Ostojić i Mrsić morat će iz Vlade’

Nakon što su na Predsjedništvu SDP-a glasali protiv isključenja Linića iz SDP-a, ministrima Rajku Ostojiću i Mirandu Mrsiću bit će vrlo teško nastaviti suradnju s Milanovićem, upozoravaju naši sugovornici.

- Poslije ovoga njima će biti nemoguće raditi s Milanovićem - kaže naš sugovornik, dobar poznavatelj političke scene.

Po njegovu mišljenju, nakon sjednice Predsjedništva, Ostojić i Mrsić sami su se kvalificirali kao najizgledniji kandidati za odlazak iz Milanovićeve Vlade.

‘Mi nikad ne odbijamo prijedloge vrha stranke’

Trenutni dnevni red sjednice Glavnog odbora SDP-a, koja će se održati u subotu u 10.30 sati u središnjici stranke na Iblerovu trgu, bit će dopunjen s još nekoliko točaka, doznajemo, a najbitnija je ona o izbacivanju Slavka Linića iz stranke, što je u srijedu izglasalo Predsjedništvo na prijedlog Zorana Milanovića.

Od 101 člana koliko ih trenutno ima Glavni odbor (inače ih je 103), prema našim informacijama iz stranke, očekuje se da će na sjednici biti njih 80-ak. To je i više nego dovoljno za kvorum. Na sjednicu Glavnog odbora pozivaju se svi članovi, predsjednici županijskih organizacija, predsjednici gradova sjedišta županija i saborski zastupnici. Slavko Linić već je najavio da će iznijeti svoju stranu priče. On kao član može i glasovati, za razliku od Nade Čavlović Smiljanec koja može sudjelovati u raspravi, ali ne može glasovati. A i ona je najavila da će iznijeti svoju istinu.

- Očekujem da će Glavni odbor potvrditi prijedlog Predsjedništva. Dosad smo u pravilu uvijek potvrđivali prijedloge - rekla nam je jedna istaknuta članica Glavnog odbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:43