SJEDNICA U BANSKIM DVORIMA

VLADA ULAŽE MILIJARDU KUNA U ZDRAVSTVO Sanirat će se 9 kliničkih bolnica u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu

Zagreb, 171012.Markov trg.Banski dvori.Redovita sjednica Hrvatske vlade.Na slici: Rajko Ostojic i Mirando Mrsic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Banski dvori ipak neće ograničavati iznose bonusa na koje ostvaruje pravo menadžment banaka. Proizlazi to iz izmjena Zakona o kreditnim institucijama, koje je Vlada s današnje sjednice uputila u saborsku preoceduru.

Ipak, bonusi se više neće moći isplaćivati odjednom i u gotovini kao do sada. To znači da će se njihova isplata u značajnoj mjeri morati odgoditi i isplatiti u obliku financijskih instrumenata. Tu će materiju podrobnije regulirati HNB svojim podzakonskim aktima.

Premijer Zoran Milanović podržao je izmjene Zakona o kreditnim institucijama. No, upozorio je da njihovo smanjivanje smanjuje i prihode državnog proračuna.

VLADA POSLALA REBALANS PRORAČUNA U SABOR Pročitajte gdje su najviše rezali!

Zemljišne knjige ubuduće će se voditi samo u elektorničkom obliku, a o sporovima u drugom stupnju odlučivat će Visoki zemljišnoknjižni sud. Suština je to izmjena Zakona o zemljišnim knjigama, čiju je konačnu verziju Vlada s današnje sjednice uputila u Sabor.

U Vladi su istaknuli kako je konačan cilj zakona uvođenje reda u zemljišne knjige i upis u njih stvarnih vlasnika nekretnina. No, jedan od problema u tome je što u našim zemljišnim knjigama još uvijek postoji i društveno vlasništvo, iako je ono davno ukinuto. Stoga u Vladi kao jedan od lijekova za to nude upis zajedničkog vlasništva nad nekretninom.

„Ovo se zove reforma. Smisao reformi je da ljudima olakšaju poslovanje ida Hrvatsku učine konkurentnijom. Samo to, odnosno baš to“, zaključio je premijer Zoran Milanović.

Kako je i najavila, Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o sanaciji devet kliničkih bolnica. Radi se o zagrebačkim bolnicama Dubrava, Merkur, Rebro, Sestre milosrdnice i Fran Mihaljević, te Dječjoj bolnici, kao i o bolnicama u Osijeku, Rijeci i Splitu.

Za sanaciju bolnica potrebno je više od milijardu kuna. U Ministarstvu financija tvrde da novac za to nije upitan.

Stranke i liste koje na predstojećim hrvatskim izborima uspiju osvojiti mjesta u Europskom parlamentu imat će pravo na naknadu troškova izborne kampanje u iznosu od 250.000 kuna po osvojenom mandatu, s time da im ukupan iznos naknade troškova ne smije prijeći 1,5 milijuna kuna, odlučila je Vlada na današnjoj sjednici.

Pravo na naknadu ostvarit će i one stranke i liste koje na izborima za europarlament dobiju barem pet posto glasova, ali koje nisu uspjele osvojiti mjesto u Europskom parlamentu. Oni imaju pravo na naknadu troškva u iznosu od 50.000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:23