PIŠE NENAD POLIMAC

Umjesto vampira Zombi, vanzemaljka i vještica

Financijski su analitičari uljudno nazvali rezultate prikazivanja filma “U sebi” tijekom prvih vikenda “mekim”. SF romanca po romanu Stephenie Meyer, autorice “Sumrak sage”, skupila je diljem svijeta otprilike 40 milijuna dolara, što je jako skromno u odnosu na budžet od 40-45 milijuna dolara: nije pomoglo ni Meyeričino ime (ona je ujedno i producent) ni mamljenje atraktivnim mladim glumcima Saoirse Ronan, Maxom Ironsom i Jakeom Abelom. Film “U sebi” neće postati franšiza kao što je planirano, čak ni ukoliko autorica napiše nastavke.

Nehotična komika

Zašto je publika tako mlako reagirala? Vjerojatno stoga što kreativni tim nije savladao najveći problem, kako uvjeriti gledatelje da se u jednom tijelu ( Sairse Ronan) kriju dvije osobe, zaljubljena tinejdžerica i vanzemaljka koja se u nju uselila. Pritom, svaka od njih ima svog udvarača, što dovodi do situacija koje i nehotice postaju komične: kada vanzemaljka koketira sa svojim odabranikom, njezino drugo ja se pobuni, a možete zamisliti kako reagiraju momci kojima se sviđa samo jedna duhovna strana voljene cure?!

Nije pomogao ni iskusni Andrew Niccol, kojemu se sviđaju ovakve konceptualne vratolomije (u filmu “S1m0ne” Alu Pacinu namjestio je virtualnu curu): ljubavni četverokut s tri glumca nije baš ispao najbolje, a njegovo dočaravanje bliske budućnosti, u kojoj Zemlju po tko zna koji put žele pokoriti “kradljivci tijela” iz svemira, izvedeno je krajnje površno, bez vizualne sugestivnosti demonstrirane u Niccolovu redateljskom prvijencu “Gattaca”.

Kada ugledate bijelu sobu s uredskim stolovima za kojima rade vanzemaljci odjeveni također u bijelo, sigurni ste da su vam podvalili rutinsku znanstvenu fantastiku.

Podvaliti kopiju

“U sebi” je već treći ovogodišnji krah nastojanja da se stvori nova “Sumrak saga”. “Topla tijela” s početka veljače bila su to samo uvjetno, jer je romanca posve normalne tinejdžerice i mladog zombija zaradila u svjetskim kinima nešto preko 100 milijuna dolara, no time su samo pokriveni troškovi produkcije i reklame. Izuzev banalne završnice, bio je to i posve solidan film, a o franšizi presudit će autor predloška Isaac Marion, koji je upravo objavio prednastavak svoga bestselera, a uskoro će i nastavak.

Nasuprot tome, “Divna stvorenja” su ispala čista komercijalna katastrofa. Prvi film po tetralogiji Kami Garcia i Margaret Stohl - ljubavna priča običnog momka i djevojke natprirodnih moći - imao je premijeru za Valentinovo, koštao je pravo bogatstvo, a bruto zarada mu nije dosegla ni 60 milijuna dolara. Ne bi se isplatilo kriviti ni redatelja niti glumce, nego radije upozoriti na činjenicu da su “Divna stvorenja” po mnogim dramskim motivima suviše podsjećala na “Sumrak sagu”. Bolje da su snimili još jedan nastavak potonje, nego da su nam pokušali podvaliti njezinu kopiju.

Time dolazimo do suštinskog problema. Možete što god misliti o “Sumrak sagi”, no cure u rasponu od 12 do 15 godina je obožavaju i ne žele bilo kakva recikliranja.

U pitanju su emocije koje se ne mogu samo tako eksploatirati. Kod klinaca je drukčije. Uzmite primjer filma “G.I. Joe: Osveta” koji je ovog vikenda zgrnuo u svjetskim kinima 232 milijuna dolara bruto. U pitanju je najčešće recikliranje svijeta videoigara i dućanskih igračaka, još jedna inačica “Transformera”, kojem nije naštetilo ni to što se datum premijere pomicao u nedogled.

Igre gladi

Muške zabave funkcioniraju po zadanoj matrici, ali ženske baš i ne, o čemu svjedoči podbačaj filma “U sebi”. Dodatni razlog neuspjeha potonjeg je i u tome što već postoji nasljednik “Sumrak sage” - i to u futurističkom ambijentu - a zove se “Igre gladi”.

Da je Meyerica pričekala da se taj serijal ispuca, u međuvremenu napisala još poneki nastavak i tek zatim prionula na ekranizaciju, možda bi sve ispalo drukčije. Ovako je ispala žrtva zahtjevnosti svojih čitateljica koje se teže opredjeljuju za svoje favorite u kinima negoli dečki.

Filmovi koji nisu uspjeli osvojiti publiku

U sebi (2013)

Nastao po romanu Stephenie Mayer. U tijelu tinejdžerice je i vanzemaljka te paralelno pratimo dvije ljubavne veze. Film je koštao 45 milijuna dolara, a zaradio samo 40 milijuna

Topla tijela (2013)

Nevjerojatna romanca tinejdžerice i mladog zombija. Zaradio 100 milijuna dolara, no to je jedva pokrilo troškove produkcije. Ipak, mogući nastavak.

Divna stvorenja (2013)

Prvi film po tetralogiji Kami Garcia i Margaret Stohl. Ljubavna priča običnog momka i djevojke natprirodnih moći. Unatoč brojnim zvijezdama - Jeremy Irons, Emma Thompson, film je propao u kinima. Zaradio je 60 milijuna dolara, a košta je basnoslovno puno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:42