RAZOTRKIVENA BOLEST

'ADHD NIJE PRAVA BOLEST!' Ugledni liječnici: 'Svatko zadovaljava barem dva kriterija za dijagnozu'

Još jedan svjetski priznati stručnjak za ADHD poremećaj pridružio se onima koji tvrde da ADHD nije bolest u pravom smislu te riječi već samo skup simptoma. Dr. Bruce Perry, neuroznanstvenik s Child Trauma Academy u Houstonu, kaže da mnogi ljudi pokazuju znakove tog stanja u nekom periodu svog života.

Također, tvrdi da psihostimulansi, poput lijeka Ritalina , koji se koriste za liječenje poremećaja hiperaktivnosti i deficita pažnje, mogu imati dugoročne štetne posljedice na zdravlje.

Po njegovom mišljenju, liječenje hiperaktivnosti kod djece lijekovima isto je kao da se pacijentu koji je doživio srčani udar daju lijekovi protiv bolova. Na taj način samo se ignorira pravi problem, koji zapravo može biti nešto vrlo jednostavno, poput manjka željeza.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Smatra se da od 2 do 5 posto djece ima ADHD, čiji simptomi uključuju smanjenu sposobnost pažnje, nemir i nervozu.

– ADHD je naziv za skup simptoma, riječ je više o opisu nego o stvarnoj bolesti jer svatko od nas može u bilo kojem trenutku zadovoljiti barem dva od niza kriterija koji se koriste za dijagnozu tog poremećaja – kaže dr. Perry.

Uz to dodaje i da, ako djeci s ADHD-om dajete lijekove, ona će s vremenom, kako budu odrastala, trebati sve veće doze lijeka da bi osjetila isti učinak. Usporedio je to s dopuštanjem djeci da jedu mnogo slatkiša ili da se upuštaju u rizične situacije. Kako će odrastati, trebat će im sve više slatkiša ili sve opasnije situacije da bi osjetila isti užitak i zadovoljstvo. Drugim riječima, djeci će trebati sve više stimulacije za postizanje istog stupnja ugode i užitka.

- Osim toga, uzimanje lijekova utječe na organizam na razne načine koje još uvijek ne razumijemo u potpunosti – upozorava dr. Perry te dodaje da druge metode, poput joge ili čak sviranja bubnjeva, mogu biti jednako učinkovite kao lijekovi, ali bez ikakvih rizika za zdravlje.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 00:23