ALARM SVJETSKE ZDRAVSTVENE ORGANIZACIJE

PREPOLOVITE NORMU UNOSA ŠEĆERA Sve iznad 6 žličica ugrožava vam zdravlje!

Svjetska zdravstevena organizacija (WHO) uputila je alarmantno upozorenje otvarajući ovoga tjedna javnu raspravu o preporućeoj dozi šećera u prehrani. Dosadašnju preporućenu dozu za odraslu osobu od 50 grama šećera , savjetuje se raspravama, treba drastično prepoloviti!

Preciznije, do sada je preporuka WHO-a bila da količina šećera koju dnevno unesemo u organizam treba biti manja od deset posto ukupne količine kalorija, no, kako bi se smanjio rizik od prekomjerne težine i bolesti zuba, sada ta količina treba biti ispod 5 posto.

Preračunato u konkretan primjer za odraslu osobu normalnog indeksa tjelesne mase ta količina sada iznosi oko 25 grama šećera dnevno. Smanjenje unosa jednostavnog šećera za 50 posto bi značio da osoba, čiji je jelovnik uravnotežen i energetske je vrijednosti 2000 kcal, ukupno smije dnevno unijeti manje od 25 grama (6 čajnih žličica) šećera. Prevedeno na prehrambene proizvode, to bi značilo nešto više od 1 srednje bočice jogurta od 330 grama. Također odrasla osoba ne bi u jednom danu više smjela popiti cijelu limenku gaziranog napitka jer sadrže više od dnevne preporučene doze šećera.

Dijete, čiji dnevni jelovnik treba sadržavati još manje kalorija, tu će granicu doseći i prije.

- Preporuke Svjetske zdravstvene organizacije treba uzeti kao poticaj za mijenjanje loših prehrambenih navika. Dnevni jelovnik mora biti uravnotežen u svim svojim segmentima. Stanovništvo je svakako potrebno osvijestiti kako unos energije veći od potrošnje neminovno dovodi do povećanja tjelesne mase - poručuje Vesna Bosanac, nutricionistica i koautorica “Programa Prehrane” - računalnog programa za izradu jelovnika te dodaje kako značajan dio viška energije potječe od jednostavnih šećera dodanih tijekom proizvodnje prehrambenih proizvoda kojih nismo ni svijesni a na koje posebno upozorava i WHO.

Velike količine “skrivenih” šećera tako se nalaze u namirnicama koje ni ne doživljavamo kao poslastice a među njima su svi gazirani napitci, industrijski voćni sokovi i voćni jogurti, te razni umaci poput kečapa. Šećer se također dodaje i u smrznute proizvode poput pizze, a ima ga i u gotovim juhama.

- Visoko prerađene proizvode manjkave na esencijalnim nutrijentima nazivamo “prazne kalorije” i treba ih izbjegavati. Što su sirovine više prerađene, više je u njima i različitih aditiva. Bilo bi uputno obratiti pozornost i na povećanu količinu jednostavnih šećera kojom se želi ublažiti promjena okusa zbog smanjenog udjela masti primjerice u light keksima - upozorava Bosanac koja smatra da će preporuke WHO-a biti teško ostvariti jer ljudi teško mijenjanju navike.

Javno savjetovanje o nacrtu smjernica WHO-a traje do 31. ožujka nakon čega će ta organizacija objaviti svoje službene preporuke.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 12:52