ZDRAVLJE

Dr. sc. Donatella Verbanac: Pretilost je opaka bolest

Dokazali su da dvije kiseline iz kave čiste krvne žile od kolesterola

Dugo je trebalo, ali napokon se i priznalo - pretilost je opasna bolest prepoznata u cijelom svijetu! Da se i kod nas pretilost tretira kao bolest, još je jednom potvrđeno na posljednjoj sjednici Vlade i najavljene su mjere kojima će se pokušati umanjiti širenje pretilosti među stanovništvom i utjecati na smanjenje štetnih posljedica koje ona uzrokuje. Pri tome treba istaknuti i da ne zaostajemo predugo za razvijenim svijetom. Naime, SAD je pretilost službeno proglasio bolešću u srpnju 2004. godine i to je objavljeno u dnevnom listu US Today.

Brojni američki liječnici, stručnjaci i znanstvenici koji su godinama na to apelirali tada su na neki način doživjeli afirmaciju svojeg rada i priznanje za sva svoja nastojanja da svijest o pretilosti kao bolesti bude službeno priznata.

Takva drastična promjena stava prema pretilosti trebala bi biti opća i prihvaćena u svim zemljama. Takav pristup treba dovesti do uvođenja programa terapije, odnosno kontinuiranog liječenja te, dosad u mnogim zemljama zanemarivane bolesti iako u Međunarodnoj klasifikaciji bolesti i srodnih zdravstvenih problema već dugo postoji dijagnoza pod šifrom E66 - pretilost.

Glavni razlog koji je 2004. godine uvjerio američko zdravstvo da ovom poremećaju dodijeli status bolesti jest mišljenje nekolicine uglednih znanstvenika koji su smatrali da bi takav postupak dao dozu legalnosti i službeno priznao mršavljenje kao postupak potreban za očuvanje kvalitete života i tako probio barijere u SAD-u, u kojem se dulje od 40 godina pretilost smatrala estetskim problemom.

Pozitivan pristup liječenju pretilosti i prihvaćenje tog sindroma kao čimbenika opasnog za zdravlje rezultira pokretanjem programa u nacionalnim bolnicama koji će se konkretno baviti operacijskim zahtjevima, dijetama i vježbama za pretile ljude. U Americi su takvi programi značajno olakšali život 40 milijuna pretilih ljudi starijih od 65 godina.

Naravno, ta promjena stajališta prema pretilosti u SAD-u američku je vladu tada stajala nekoliko bilijuna američkih dolara jer su od tada pretili imali pravo na besplatan tretman mršavljenja u američkim bolnicama, međutim, dugoročno je to višestruka ušteda jer se zna da pretile osobe lakše obole od dijabetesa, bolesti srca, tumora i artritisa, kroničnih bolesti čije je liječenje izuzetno skupo i dugotrajno. Jednako tako procijenjeno je da pretilost godišnje uzme 300.000 života samo u SAD-u.

Prevencija je najveći zalog za bolju budućnost, stoga moramo zajednički djelovati sada protiv pretilosti, opasne bolesti koja je zavladala i našom zemljom. Hrvati pripadaju među najdeblje ljude u Europi, a prema tradiciji trebali bi, slijedeći načine prehrane naših predaka i provodeći umjerenu tjelesnu aktivnost, biti među vitkim nacijama. Očito, velika ponuda hrane uzima svoj danak.

Trebamo iskoristiti sve kapacitete da stvorimo uvjete koji će nam jamčiti optimalno postizanje tjelesne težine i osiguranje zdravlja i blagostanja za nas i buduće generacije. Za početak, počnite servirati jelo u manjim tanjurima, jedite upola manje i redovito mjerite struk. Ugodno ćete se iznenaditi nakon samo četiri tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 15:21