SAVJETI ZA ZDRAVLJE

INFOGRAFIKA: MRŠAVLJENJE ZA LIJENČINE Da, moguće je. Probajte ovih 5 vježbi za fitness pred televizorom i održite formu

Fizioterapeutkinja Maja Cesarec izdvojila je nekoliko jednostavnih vježbi koje se izvode u ležećem položaju, a ojačavaju mišiće trbuha, leđa, stražnjice, nogu i ramena

Nakon cijelog dana provedenog na poslu, kada konačno stignemo u topli dnevni boravak i zavalimo se u udobni kauč, kome se još da obući trenirku i izaći na temperaturu nižu od nule da bi došao do teretane pa se tamo satima znojio?

No, da ipak ne bismo sasvim zakržljali od neaktivnosti, vježbati se može, i to učinkovito čak i pred televizorom. Maja Cesarec, fizioterapeut u zagrebačkom rehabilitacijskom centru Abargo, izdvojila je nekoliko vježbi koje se većinom izvode u ležećem položaju. Te vježbe ne zahtijevaju dodatne sportske rekvizite jer uključuju jednostavno korištenje tjelesne težine. Vrlo su jednostavne za izvođenje, a njihovim redovitim prakticiranjem ojačavaju se mišići trbuha, leđa, stražnjice, nogu i ramena.

Postaviti si ciljeve

Onima koji nemaju naviku vježbanja, najteže će biti natjerati se da uopće počnu redovito vježbati. No, kada to jednom uđe u naviku, rezultati sigurno neće izostati. Za ustrajanje u vježbanju najvažnije je znati se motivirati. Treba postaviti ciljeve koji moraju biti razumni i ostvarivi kako ne bi bili obeshrabrujući.

Pomoći može i određivanje kada će se i koliko vremena izdvajati za vježbanje, čega se treba pridržavati. Idealno je kad se vježba istim danima u isto vrijeme. Pretpostavka da će netko vježbati kad stigne, samo dovodi do toga da se uvijek pronađe izgovor zbog kojega se ne vježba.

Za prve vidljive rezultate ipak je potrebno određeno vrijeme, pogotovo kod ovakvih lakših vježbi, pa ponekad nije loše smisliti neke brže načine nagrađivanja samog sebe nakon odrađenog treninga. To može biti duga pjenušava kupka, odlazak frizeru, u kino ili na masažu.

Dovoljno vremena

Sve što će pomoći da se čovjek osjeća bolje i da nastavi s vježbanjem. Osim toga, puno teže će odustati oni koji u svoj program vježbanja uključe nekoga od ukućana ili cimera. Na taj će način moći poticati jedni druge i uspoređivati postignute rezultate. Najvažnije od svega je ipak dati si dovoljno vremena i biti strpljiv. Rezultati ne mogu doći preko noći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 12:59