U ŠTO HRVATI VJERUJU?

Kabala može, scijentologija ne!

 Sandra Šimunović/CROPIX
Cruise i ja bismo pepeljari rekli da sjedne na stolac. Zatim bismo je sami tamo postavili, a pepeljari - lijepo zahvalili na učinjenom, piše Headley u knjizi ‘Blown for Good’

Rijetki svjetski mediji posljednjih dana nisu citirali koji ulomak iz knjige “Blown for good” Marca Headleyja, prvog američkog Scijentologa, koji je objavio insajedreske pikanterije iz svakodnevice te tajnovite zajednice. Najčešće citirani dijelovi njegova uratka odnose se, naravno, na Toma Cruisea.

“Upravo je Cruise, prije 15 godina, bio moj mentor na pripremama za ulazak u zajednicu”, piše Marc te dodaje da su u tri tjedna inicijacije on i zvijezda “Top Guna” “svakodnevno razgovarali s knjigama, bocama i pepeljarama”.

Superheroj scijentologije

“Predmete bismo zamolili da ustanu, sjednu ili se pomaknu. Rekli bismo, primjerice, pepeljari da sjedne na stolac. Zatim bismo je sami tamo postavili, a pepeljari - lijepo zahvalili na učinjenom. To smo ponavljali satima, radi stjecanja umne kontrole nad predmetima”, dodaje autor knjige u kojoj je potanko opisao svakodnevicu scijentologa koji ne smiju čitati novine ni gledati televiziju, osim kad im njihovi “nadređeni” serviraju cenzurirane članke i priloge koji Cruisea prikazuju kao nadčovjeka.

“Bio sam uvjeren da nam se ‘vani’ dive i da svi prihvaćaju Scijentologiju upravo zbog njega”, navodi razočarani Headley čija knjigamnoge usnice diljem svijeta razvlači u smiješak, na nepresušno zabavnu temu - scijentologiju.

Pokušavajući istražiti scijentološku svakodnevicu kod nas nismo pronašli previše detalja.

Uguglate li Scijentološka crkva u Hrvatskoj, pojavit će se brojevi telefona na koje se nitko ne javlja; porazgovarate li s nekim od (preostalih) sljedbenika scijentologije u Hrvata, uglavnom će vam slegnuti ramenima i odmahnuti glavom iz čega se da zaključiti da se tekstovi Rona Hubbarda u nas nisu dobro primili. - Svaku religiju lako je ismijavati, svatko tko je površan i neprijateljski nastrojen može se sprdati s osnovnim načelima bilo koje religije, od Djevice koja je rodila, do proroka kojeg Bog hrani na svom ramenu. To je samo znak lošeg ukusa, nekulture, neznanja i netolerancije koje nažalost ima posvuda - rekao je Jura Nanuk, član Udruge za vjerske slobode, inače profesionalni fotograf. Scijentološka crkva, kaže Nanuk, u Hrvatskoj je registrirana 2000. godine.

U potrazi za našim Cruiseom

- Scijentologija je vjerska filozofija koja se bazira na učenjima L. Rona Hubbarda. Pokušat ću razjasniti brojne predrasude: scijentologija nije zabranjena ni u jednoj državi svijeta, nije istina da moraš iskeširati brdo para da bi postao njezin član, Tom Cruise nije nikakav Isus Scijentološke crkve, nije istina da je njegova žena rađala u tišini nakon čega je on pojeo posteljicu - rekao je Nanuk, dobar poznavatelj scijentološkog učenja.

Činjenica da se Scijentologija nije proširila u Hrvatskoj, čini se, ipak nema previše veze s krutim vjerskim stavovima u zemlji s tolikim postotkom deklariranih katolika. Da različitosti ipak dobro funkcioniraju u naizgled prilično homogenom društvu, dokazuje rastuća zajednica kabalista.

Društvo puno predrasuda

Petra je naša uspješna manekenka, inače diplomirani sociolog. Danijela je magistra farmacije nakon čega je završila poslijediplomski iz marketinga. Hrvoje je ekonomist i poduzetnik, Ana je magistra odnosa s javnošću, a djevojka koja je zamolila da ostane anononimna kirurginja je u jednoj zagrebačkoj bolnici.

Simpatično društvance dočekalo je tridesetak posjetitelja koji su prošli tjedan došli na uvodno predavanje o kabali. Prostor u Ilici bio je obasjan svjetlom voštanica, ljudi su posjedali uokolo, uzeli topli čaj i okrenuli se zidu na kojem se preko Skypea uspostavila izravna veza s Nechami Sinwani, učiteljicom kabale iz Tel Aviva koja pokriva Hrvatsku. Ona je pozdravila prisutne na engleskom i iznijela neke osnovne principe kabale i potaknula ih da propitkuju.

- Kabala nije religija, ona je životna mudrost. Istodobno si kršćanin, musliman, židov ..., ne mijenjaš svoju bazičnu vjeroispovijest. Glavno pravilo kabale glasi ne vjeruj ništa dok sam ne spoznaš - bio je jedan od odgovora.

Ohrabrila je ljude da istražuju, pozdravila ih do idućeg susreta i videoveza se prekinula.

- Kabalu je u Hrvatsku donio Hrvoje - rekla je nešto kasnije Petra Friganović.

- Najbolje da odemo k njemu, sve će vam ispričati.

Spoznaja

Hrvoje Pranjić prije pet godina otišao je u Los Angeles. Završio je u Kabala centru, ni sam ne zna kako. Nakon šest mjeseci vratio se u Zagreb. Nije, kaže, mogao ostati ravnodušan prema novim spoznajama i pokrenuo je prvi tečaj kabale. Svom je imenu dodao novo ime, Aron, kao svojevrsni simbol novog početka, ali to je potpuno proizvoljno, tumači Hrvoje.

- Nismo imali prostor, okupljali smo se u mom stanu, razgovarali, meditirali, družili se ... Sada osnivamo prvi službeni Kabala centar u Hrvatskoj, no sve je još u povojima. Tečaj stoji 190 eura, predavat će Nechami koju ste vidjeli na videovezi - kaže Hrvoje.

- A u svakodnevnom životu što vam se promijenilo nakon što ste postali studenti kabale?

- Srljala sam iz veze u vezu, jedino tako sam funkcionirala. S alatima iz kabale osvijestila sam svoje ponašanje. I dalje sam kršćanka, dapače postala sam još bolja katolkinja - rekla je Petra i mirno otpila gutljaj čaja.





Beškerova riječ dana - kabala

Hollywoodsko pravilo: ako ne znaš kako dalje, obrati se kabali

Madonna, Demi Moore, David i Victoria Beckham, Elizabeth Taylor... Niz slavnih sljebenika je golem. Razlog je, tvrdi Yehuda Berg, voditelj Kabala Centra u Los Angelesu i autor knjige “Moć kabale”, činjenica što većina njih u nekom trenutku života, kada osjete da su dostigli vrhunac, ne znaju što i kako dalje. Pritom, kabalu su, tvrde sljedbenici u povijesti proučavali i Abraham, Mojsije, Isus, Shakespeare, Freud... A crvena narukvica uz koju su povezivali i s Natašom Janjić i Jelenom Veljačom? Ona je simbol Raheel, žene Jakovljeve, ima svoju priču, štiti od uroka.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 09:21