NEVJEROJATAN ZAHVAT

KIRURZI POMOĆU 3D TEHNOLOGIJE REKONSTRUIRALI LICE Ženi uklonili rak iza lijevog oka

 St George’s Hospital
Skenirali su njezinu desnu stranu lica i napravili 3D profil

Kirurzi su pomoću 3D tehnologije rekonstruirali lice pacijentice nakon što su joj izvadili zloćudni tumor iza lijevog oka.

Ann O’Sullivan (69) posjetila je svog liječnika opće prakse zbog problema sa sinusima, a on je otkrio da njezine glavobolje uzrokuje agresivni tumor koji se širio lijevom polovicom njezine glave.

Maksilofacijalni kirurzi u londonskoj bolnici St. George morali su ukloniti velik dio njezine čeljusti, njezino lijevo oko te nekoliko zubiju kako bi se riješili karcinoma.

Kad su završili s operacijom, počeli su s napornim poslom rekonstruiranja lica koristeći inovativnu kompjutorsku tehnologiju kako bi rekonstruirali oštećeno tkivo.

Skenirali su njezinu desnu stranu lica i napravili 3D profil.

- Uvijek sam bila zdrava i ostala sam u šoku kad me doktor poslao u bolnicu gdje su mi otkrili tumor. Najteže mi je pao gubitak oka. Kirurzi su mi rekli da sam imala sreće jer je tumor rastao prema van, a ne prema unutra. Moj otac je umro od raka, no rečeno mi je da su sada mnoge vrste karcinoma izlječive ako se dovoljno rano otkriju - kazala je pacijentica.

Ann O’Sullivan je podvrgnuta desetsatnoj operaciji. Maksilofacijalni kirurzi uzeli su dio kosti iz noge kako bi rekonstruirali čeljust, te tkivo kojem su ponovno morali mirkokirurški spajali vene i arterije sve dok krv nije procirkulirala.

- Neću im se nikad moći dovoljno zahvaliti. Informirali su me o svakom koraku i bili su jako ljubazni svi, od tima kirurga do medicinskih sestara. Spasili su mi život. Trebalo mi je tjedan dana da se pogledam u ogledalo. Sama sebi sam govorila da je moglo završiti puno gore i da moram biti fokusirana na život. Da moram biti pozitivna. U bolnici su mi ponudili umjetno oko, no nisam htjela da me gleda svako jutro. Popravili su moje lice koliko mogu i to mi je dovoljno.

Ann O’Sullivan trenutno ide na kemoterapiju i zračenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 09:14