IDEJA IZ LABORATORIJA X

NOVI ISKORAK GOOGLEA 'Proizvest ćemo pilulu koja će pretraživati organizam i tražiti stanice raka'

 AFP PHOTO/KIMIHIRO HOSHINO / AFP PHOTO/KIMIHIRO HOSHINO

Googleov X laboratorij radi na magnetskim nanočesticama koje će tražiti i pričvrstiti se na stanice, proteine i druge molekule te pratiti znakove karcinoma i drugih bolesti. Uz nanočestice razvijaju i nosivi uređaj s magnetom koji će privlačiti i brojati same čestice. Njihov cilj jest što ranije otkrivanje raka i težnja prema što učinkovitijem tretmanu.

- Svaka pretraga zbog koje ste dosad išli liječniku moći će biti učinjena preko ovog sustava. To je naš san - kazao je Andrew Conrad, šef Life Sciences tima u Googleovom istraživačkom laboratoriju, koji je projekt otkrio u utorak u Wall Street Journalu.

- U narednih pet godina očekuju nas golemi izazovi, kako tehnički tako i društveni. Znanstvenici trebaju nanočestice obojiti antitijelom koje prepoznaje i veže se na protein na površini tumorskih stanica. Još uvijek ne znamo koliko će nanočestica biti potrebno da stvar profunkcionira. Nosivi uređaj također mora biti dovoljno malen i nenametljiv, a opet treba sadržavati i bateriju koju ne treba često puniti - kazao je te dodao i kako je moguće da će Googleove nanočestice dolaziti u pilulama koje će se gutati.

Osim tehničkih izazova, tu su i društveni, koji uključuju privatnost. Činjenica da Google nadzire ljudsko tijelo non-stop podložna je kritikama koje tvrde da ta kompanija ionako ima previše pristupa osobnim informacijama.

No Andrew Conrad tvrdi kako Google neće prikupljati i pohranjivati medicinsku dokumentaciju za sebe. Umjesto toga, te informacije planira proslijediti drugima koji će baratati tim informacijama i štititi ih.

- Googleov X tim znanstvenika želi samo iskoristiti podatke kako bi medicinu učinio proaktivnom - tvrdi Conrad.

Na projektu razvoja nanočestica radi više od 100 Googleovih zaposlenika, uključujući astrofizičare, kemičare i inženjere elektrotehnike, a Google ne želi otkriti koliko novca na to troši.

- Najmanje pet do sedam godina trebat će Googleu da projekt odobre liječnici, kazao je Sam Gambhir, šef radiologije Medicinskog centra sveučilišta Stanford, koji više od godine dana savjetuje dr. Conrada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 19:28