BITKA PROTIV PUŠENJA

PREDSTOJNIK KLINIKE ZA PLUĆNE BOLESTI JORDANOVAC 'Treba nam potpuna zabrana pušenja u javnim prostorima'

 EPH
Gotovo svaki drugi adolescent sa 18 godina već je pušač. Ne prestanu li pušiti, umrijet će deset godina prije

Više od 30 posto Hrvata su pušači, pokazuju službeni podaci, i u usporedbi s razvijenim zemljama taj je postotak znatno viši. Također zabrinjava podatak da su 43 posto mladića i djevojaka do 18. godine već pušači, a 80 posto svih pušača počne pušiti prije 18. godine.

Zbog toga se, na žalost, može očekivati porast broja oboljelih od bolesti prouzročenih pušenjem. Pušači umiru deset godina ranije od nepušača. O tome kako zaustaviti taj negativan trend razgovarali smo s prof. dr. sc. Miroslavom Samaržijom, predstojnikom Klinike za plućne bolesti Jordanovac.

Rana edukacija

Koje su najčešće bolesti u Hrvatskoj prouzročene konzumacijom duhanskog dima?

- Prije svega, to su bolesti dišnog sustava kroničn optruktivna plućna bolest i karcinom pluća te kardiovaskularne bolesti infarkt miokarda, moždani udar i angina pectoris. Pušenje znatno pogoršava prognozu i otežava liječenje. Ono što je najvažnije, treba odmah prestati pušiti jer prestanak u bilo kojem trenutku poboljšava ishod liječenja.

Što se može učiniti po pitanju prevencije pušenja?

- Puno, ali nedostaje odlučnosti. Prije više godina na nekoliko je mjeseci bilo u potpunosti zabranjeno pušenje u kafićima i javnim prostorima, ali, nažalost, ta je odluka promijenjena i dopušteno je pušenje u kafićima. Prvi korak prema prevenciji pušenja trebala bi biti ponovno potpuna zabrana pušenja u javnim prostorima. U razvijenim zemljama pušači plaćaju skuplje zdravstveno osiguranje. No ključna je edukacija od najranije dobi.

Strože kontrole

Daju li zabrane prodavanja duhana maloljetnicima ikakve rezultate?

- Podaci o učestalosti pušača u mladoj dobi, nažalost, pokazuju da ta zabrana nije dala učinke.

Treba postrožiti kontrole i povećati kazne za osobe koje prodaju duhan maloljetnim osobama. To se pokazalo učinkovitim u Americi i Europi. Što je s planom da se na kutijama cigareta objavljuju slike o štetnosti duhana po zdravlje?

- Nemamo točne podatke o tome, ali slike o štetnosti duhana su stvarno impresivne i u velikom broju zemalja se objavljuju na kutijama cigareta. To bi svakako moglo pridonijeti podizanju svijesti o štetnosti pušenja.

HRVATSKA KUĆA DISANJA Zdrav život bez duhanskog dima

Kako bi se smanjio pobol i smrtnost od bolesti dišnog sustava te educirali građani i zdravstveno osoblje, Grad Zagreb i Hrvatsko torakalno društvo osnovali su Zakladu Hrvatska kuća disanja. U suradnji s Udrugom Jedra već su započeli edukaciju, odnosno projekt “Želim disati” u vrtićima i osnovnim školama o važnosti ne započinjanja pušenja i njegovanju zdravih životnih stilova.

Škola nepušenja, RTG pluća i spirometrija

Besplatno i bez uputnice pregledi za pušače starije od 40 godina: spirometrija, RTG pluća, koncentracija kisika i ugljičnog monoksida u perifernoj krvi, izračun rizika za razvoj kronične opstruktivne bolesti pluća moći će se napraviti od 10. do 12. veljače u zagrebačkoj Poliklinici za bolesti dišnog sustava Plućna, Prilaz baruna Filipovića 11.

Na www.toraks.hr/jedra otvorena je edukativna platforma za građane. Mogu se informirati o raku pluća, astmi, plućnoj fibrozi, poremećaju disanja u spavanju, KOPB-u.

Besplatna škola nepušenja odvija se u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”. Temeljni program traje pet dana, a treba se najaviti na telefon 01/3830-066.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 13:10