ŠOK TERAPIJA ZA PUŠAČE

SAD će na kutije cigareta staviti OVE ZASTRAŠUJUĆE fotografije. Ostojić: Podržavam kampanju

Barack Obama ide s ovom kampanjom unatoč blokadi saveznog suca koji tvrdi da je to neustavno

SAD će na kutije cigareta staviti antipušačke fotografije s upozorenjima o štetnosti cigareta unatoč blokadi saveznog suca koji tvrdi da je to neustavno. Ovo obećanje koje je u ime predsjednika Obame danas objavila njegova administracija dodatno je argumentirano željom američkih vlasti da se pušenju stane na kraj, odnosno da se mlade upozori na štetnost pušenja kao jednog od vodećih uzroka smrtnosti.

Tvrde da ih odluka saveznog suca u tome neće pokolebati. No, sudac Richard Leon tvrdi da je Američka agencija za hranu i lijekove (FDA), koja je to i predložila, zapravo prekršila američki ustav.

Moguća tužba

Još u studenom prošle godine rekao je kako će duhanska industrija, pokrene li parnicu zbog zastrašujućih fotografija na kutijama cigareta, dobiti spor koji bi mogao potrajati godinama. U SAD-u godišnje 443.000 osoba umire zbog pušenja, a državu ovisnost godišnje stoji oko 200 milijardi dolara, što zbog troškova zdravstva, što zbog izgubljene produktivnosti.

Kad je riječ o ovisnosti o duhanu, Hrvatska pripada u zemlje u kojima pušenje još nije zabranjeno u svim javnim prostorima.

Edukacija u školama

Puši više od trećine odraslih, pa čak i tamo gdje zakon brani pušenje kao što je to na radnom mjestu. Ministar zdravlja Rajko Ostojić najavljuje jaču i češću kontrolu poštivanja zakona.

Nemam ništa protiv zastrašujućih fotografija na kutijama cigareta - kaže ministar.

Opširnije pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 06:55