ELIKSIR MLADOSTI

Srpski znanstvenik: 'Za pet godina moći ćemo usporiti starenje'

 Getty images

Priznati srpski znanstvenik i šef Katedre imunologije na prestižnom Sveučilištu u Arizoni otkrio je eliksir mladosti.

Naime, Janko Nikolić-Žugić i njegov tim od 20 znanstvenika došli su do saznanja kako ojačati imunitet u poznim godinama i na taj način usporiti starenje.

Kako tvrde, ako sve pođe prema planu, ovaj izvor mladosti mogao bi u praktičnu primjenu već za pet godina.

- Cilj je iskoristiti sva dosadašnja saznanja i izgraditi individualni profil imunološkog sustava kod starijih ljudi. To će biti ključ koji će odrediti kome treba dati standardno, uobičajeno cjepivo (na primjer sezonsko cjepivo protiv gripa), a kome će biti nužno dati modificirano cjepivo, prilagođeno “oslabljenom” imunološkom sustavu. Trenutno ne postoje odobrena cjepiva za starije osobe, kao ni odobreni tretmani za imuno podmlađivanje, ali jako sam optimističan i mislim da ćemo za pet do deset godina biti u stanju pomoći starijim osobama u borbi s infekcijama na mnogo efikasniji i individualno prilagođen način - priča Nikolić-Žugić za srpski “ 24 sata ”.

Rad na projektu trajao je gotovo cijelo desetljeće. Ispitivanja na miševima provođena su više od dvije godine, a na ljudima čak šest.

- Prosječni znanstvenici u mojem laboratoriju, postdiplomci i oni na postdoktorskom usavršavanju, provode u laboratoriju više od osam sati dnevno, obično šest dana tjedno. Za sve ovo je potrebno mnogo rada, upornosti i strpljenja. Meni samo ovo posljednje često nedostaje - u šali dodaje srpski znanstvenik.

Njegov tim stručnjaka otkrio je koji su mane imunološkog sustava u poznim godinama i što treba učiniti da se one otklone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 13:32