ZABORAVLJENA BOLEST

STRAH OD EPIDEMIJE U ZAGREBU Pacijentica u Vinogradskoj završila u karanteni

 Cropix/Arhiva
Bolnica je pozvala epidemiologe da bi se spriječilo širenje bolesti među pacijentima i zaposlenicima

Svrab u zagrebačkom KBC-u Sestara milosrdnica! Da, moguće je, i to u 21. stoljeću jer ta neugodna bolest koju obilježava, kako joj i samo ime kaže, svrbež, povremeno se aktivira i izazove mini obiteljske epidemije.

Naime, na odjelu za pulmologiju jedne od najvećih hrvatskih bolnica ovih je dana jednoj pacijentici starije dobi dijagnosticiran svrab. Odmah su aktivirani epidemiolozi, pacijentica je izolirana kako se bolest ne bi širila, ali to nije spriječilo paniku među ostalim pacijentima, a i zaposlenima. Svi se boje zaraze, premda svrab svakako nije opasna bolest. Istina, riječ je o samo jednoj oboljeloj starijoj pacijentici koja je ubrzo izolirana od ostalih bolesnika pa srećom nije došlo do epidemije kao što se to ove zime dogodilo u KB-u Dubrava, ali panika ne jenjava tako da nam se javilo nekoliko članova obitelji pacijenata koji se trenutno liječe na tom odjelu.

Osoblje pod pritiskom

Da jedna bolesnica ima svrab, potvrdila nam je i ravnateljica KBC-a Sestara milosrdnica prof. dr. Vesna Šerić. - U bolnici smo poduzeli sve epidemiološke mjere da ne dođe do širenja svraba - kaže dr. Šerić. Dodaje da razloga za paniku nema jer su epidemiolozi obavili svoj posao, a to znači da je bolesnica prebačena u izolaciju, da su joj zabranjeni posjeti, a poduzete su i sve mjere liječenja pa nije došlo do širenja bolesti. - Jučerašnji nalazi pokazuju da se bolest povlači pa bi gospođa trebala uskoro biti puštena iz izolacije - kaže ravnateljica.

Tužili ih ministarstvu

Ipak, nije sve prošlo bez skandala. Prema nekim informacijama iz bolnice, kći bolesne žene dodatno je zakomplicirala stvar kao i dio medicinskog osoblja. Naime, kći je unatoč zabrani željela posjećivati majku. što joj je na kraju i omogućeno. Potom je bila nezadovoljna što je majka u izolaciji jer je ‘onda depresivna’. Tu ipak nije kraj priče jer je jedna liječnica o potencijalnom svrabu kćeri obavijestila tvrtku u kojoj je kći zaposlena pa joj je navodno zabranjen ulaz! Istina, po propisima o ponašanju u slučaju infektivne bolesti taj potez liječnice nije nezakonit, ali, kako nema epidemije, pitanje je je li bio potreban takav drastičan korak.Uostalom, prošle zime zabilježene su epidemije svraba u susjednoj BiH koje su se u manjem broju prenijele i u dijelove Hrvatske koji graniče s tom državom. Ukupno, Hrvatski zavod za javno zdravstvo bilježi prošle godine oko 870 prijavljenih slučajeva svraba, ali brojka je barem dvostruko veća jer svi oboljeli ni ne dolaze liječniku.

Neopasna, ali neugodna

Svrab je zarazna bolesti koja nije opasna, ali je vrlo neugodna. Izaziva je mali nametnik koji živi u koži, kopa kanaliće i tu polaže jajašca. Problem je što zbog srama zaraženi ne žele otići liječniku pa se bolest često proširi i unutar obitelji.

Simptomi i liječenje

- osip veličine zrna prosa s krasticom u sredini, najčešće između prstiju, na zapešću, unutarnjoj strani bedara i oko struka

- liječe se i osobe koje su bile u kontaktu s oboljelim, nužno je oprati rublje, odjeću i namještaj koje je koristio bolesnik

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 20:27