DJEČJA ORTOPEDIJA

Titanske pločice i ‘rastezljiva’ rebra za normalan rast i hod

Top-metode liječenja nepravilnosti kostiju kod male djece primjenjuju se i u Hrvatskoj. Zahvati su znatno kraći, rezovi manji, a oporavak brži i bezbolniji

I mala djeca mogu imati velikih zdravstvenih problema praktički već od prvih mjeseci života, poglavito s kostima - od kralježnice i rebara, do bedrene ili potkoljenične kosti. No dobro je da medicina napreduje pa se oni mogu rješavati uz sve manje invanzivne zahvate nakon kojih se prirođene greške ispravljaju modernom tehnologijom i uz pomoć vrsnih dječjih ortopeda.

O rezultatima u posljednjih nekoliko godina primijenjene metode ispravljanja tibije (velika kost potkoljenice) i femura (bedrena kost) kod vrlo male djece raspravljalo se i na nedavno održanom sastanku Europskog društva dječjih ortopeda u Zagrebu, na kojem su se okupila najznačajnija imena svjetske dječje ortopedije. Zaključak je da su minimalno invanzivne terapije dale odlične rezultate u liječenju ortopedskih problema kod djece uz individualni pristup liječenju svakog malog pacijenta.

Fantastična osmica

Potvrdio nam je to i prof. dr. Darko Antičević, voditelj Zavoda dječje ortopedije KBC-a Zagreb, i istaknuo da, primjerice, tzv. Eight plate metoda, ispravljanja velikih kosti noge, koja se primjenjuje i kod nas, omogućava djeci kod koje postoje ti deformiteti “vraćanje u normalu” jer se kosti ravnomjerno razvijaju. Titanske pločice, ne veće od spajalice za papir, u obliku osmice, po čemu su dobile ime, pričvršćuju se malim vijcima i stavljaju izravno na bedrednu ili potkoljeničku kost i koljeno, a imaju sposobnost razmicanja pa rast kosti nije potpuno zakočen.

- Prije metode s ‘osmicom’ primjenjivala se tzv. osteotomija, metoda koja uključuje rezanje kosti, stavljanje fiksatora uz pomoć vijaka ili povezivanje s vanjskim fiksatorima. To je značilo dužu hospitalizaciju i fizikalnu terapiju. Ponekad je bilo potrebno i nekoliko operacija da bi se postigao kakav-takav zadovoljavajući efekt. Osim toga, to se radilo tek pred kraj rasta djeteta, a danas se tako liječe i vrlo mala djeca - istaknuo je prof. dr. Antičević.

Mala djeca, veliki problemi

Za razliku od te za djecu teške metode liječenja, ova nova značajno je manje invanzivna i vrlo učinkovita. Ugradnja se radi pod anestezijom i traje oko jedan sat. Kirurg tijekom operacije napravi rez od samo dva do tri centimetra na kosti koju treba ispraviti. Pločica se stavlja na vanjsku ili unutarnju stranu kosti kako bi djelomično kočila rast odnosno ujednačavala ga s drugom stranom. Budući da kost nije rezana, nema neurovaskularnog rizika, opasnosti od nestabilnosti niti dugog oporavka. Kad se deformitet ispravi, pločica se vadi.

Cijena kao prepreka

U dječjoj ortopediji zanimljiva je i jedna druga metoda liječenja, također novijeg datuma. Radi se pri teškim deformacijama kod sasvim male djece, poput nedostataka rebra, prirođene deformacije kralježnice te sraštenih rebara, zbog čega jedan dio prsnog koša raste, a drugi ne. I ti se problemi također mogu liječiti minimalno invanzivnim zahvatima kako bi se omogućio pravilan razvoj pluća i cijelog prsnog koša.

Riječ je o tzv. VEPTR metodi (Vertical Expandable Prosthetic Titanium Rib), koja se primjenjuje kod raznih urođenih ili stečenih nepravilnosti grudnog koša koji onemogućavaju normalno disanje. Tom se metodom djetetu za jedno od gornjih zdravih rebara zakvači vertikalna protetička titanska traka te rastegne do donjeg dijela gdje se također mora učvrstiti za rebro ili za kralježak ili za zdjelicu. Svakih šest mjeseci jednostavnim zahvatom liječnik produži titansku traku kako bi se pratio rast djeteta i omogućilo pravilno vraćanje prsnog koša u prirodni položaj. Premda se to laiku može činiti dosta kompliciranim, prof. dr. Antičević uvjerava nas da je riječ o relativno jednostavnoj, ali vrlo učinkovitoj metodi koja omogućava djetetu potpuno normalni život. No, na žalost, ta se metoda zasad ne radi u Hrvatskoj.

- Mi smo tehnički i stručno u stanju to napraviti, ali kolege iz Europe su nam rekli da tu metodu ima smisla razvijati samo ako imamo dovoljni broj pacijenta s obzirom na to da je vrlo skupa - istaknuo je prof. dr. Antičević.

Suradnja stručnjaka

Dodao je da u dječjoj ortopediji nema revolucionarnih događanja na kratke staze, ali mali koraci kroz duže vrijeme donose značajne promjene u liječenju mališana osobito posljednjih nekoliko godina. Vidljivo je to i u sve značajnijoj suradnji bazičnih znanstvenika s kliničarima. Tako i zagrebačka ortopedija usko surađuje s Centrom za kalcificirana tkiva Medicinskog fakulteta jer se na taj način može dobro iskoristiti potencijal rasta djeteta odnosno da ga se modulira na pravi način i pomogne u pravilnom rastu njegovih organa za kretanje.

- Karakteristika današnje dječje ortopedije je da se ortoped maksimalno prilagođava potrebama svakog djeteta jer na taj način postižemo najbolje rezultate - zaključio je prof. dr. Antičević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 21:26