NEZAKONIT POBAČAJ

VELIKA ISTRAGA JUTARNJEGOtkrivamo tko sve radiilegalne abortuse u Hrvatskoj

 Tom Dubravec / EPH
Od 15 privatnih ginekologa, iako im prijeti da ostanu bez licence, njih četvero pristalo je izvesti nezakoniti pobačaj

Marija (19), brucošica na jednom zagrebačkom fakultetu, ovaj se tjedan u jednoj zagrebačkoj bolnici željela naručiti na pobačaj. Bila je već blizu desetog tjedna trudnoće, što je zakonska granica u kojoj se pobačaj može obaviti. Imala je još dva dana da napravi pobačaj.

Međutim, u bolnici u koju je došla tog dana nije bilo nijednog ginekologa koji obavlja pobačaje - svi su uložili priziv savjesti. Iznimno ljubazna sestra na šalteru rekla joj je da razumije njezinu situaciju, da joj istječe vrijeme te joj je savjetovala da se javi liječniku koji nema priziv savjesti i zamoli ga da joj pronađe neki termin već sljedećeg dana. Dala je Mariji njegovu posjetnicu, sa svim brojevima mobitela i telefona - kako u bolnici tako i u njegovoj privatnoj ordinaciji.

Poziv na mobitel

Marija je, odmah nakon izlaska iz bolnice, nazvala doktora na mobitel. Međutim, javila se medicinska sestra jer je doktor upravo obavljao pregled. Marija nije shvatila o čemu se radi - mislila je da joj se javila sestra u bolnici, a zapravo se javila sestra iz privatne ordinacije.

Stari zakon

- Objasnila sam joj svoju situaciju, na što mi je odgovorila da onda dođem sutra na adresu doktorova stana te da ćemo se sve dogovoriti. Detaljno mi je objasnila proceduru pobačaja. Potpuno sam se šokirala na spomen njegova stana - nisam razumjela o čemu se radi. Očekivala sam da ću doći u bolnicu - priča.

Radi se o ginekologu, koji, kako je kasnije saznala, uz svoj stan, na istoj adresi ima i privatnu ginekološku ordinaciju.

Marija nije na kraju otišla kod tog liječnika, već u jednu drugu zagrebačku bolnicu.

Razljutilo ju je što ju je sestra uputila na privatnu ordinaciju kad je uslugu tražila u bolnici, no nije ni znala da je naručivanje na abortus u privatnoj ordinaciji - protuzakonito. Naime, prema postojećoj zakonskoj regulativi koja datira iz 1978. godine, pobačaj na zahtjev žene je legalan i može se - i mora moći - obaviti u svakoj bolnici koja ima ginekološki odjel.

Zakon je pisan prije više od 35 godina, kad privatnih praksi gotovo uopće nije bilo, te njima obavljanje takvih zahvata nije ni dozvoljeno. Danas je situacija bitno drugačija: privatne ordinacije su brojne, ali se u njima i dalje ne smiju obavljati abortusi.

Priziv savjesti

Međutim, javnost bruji o tome da je stvarnost potpuno drugačija i da veliki broj ginekologa - među kojima i neki koji se u bolnicama pozivaju na priziv savjesti i odbijaju raditi pobačaje - takve zahvate uredno obavlja u svojim privatnim ordinacijama.

Tragom Marijine priče odlučili smo provjeriti je li to zaista tako. U protekla dva dana nazvali smo 15-ak privatnih ginekologa diljem Hrvatske te se pokušali naručiti na pobačaj. Nismo vjerovali da će ijedan liječnik, svjestan da radi protuzakonito, preko telefona na pobačaj naručiti potpuno nepoznatu ženu koja tvrdi da želi napraviti pobačaj anonimno, izvan bolnice. Naime, dobro upućeni objašnjavali su nam da ginekolozi privatno rade pobačaje samo ženama s pouzdanim preporukama ili svojim pacijenticama. Cijene takvih zahvata kreću se od 4000 kuna na više, a zahvat traje nekoliko minuta.

- Zarada je odlična, što je dobar motiv, ali s druge strane, postoji i opravdani oprez: ako im se dokaže da su u privatnoj ordinaciji radili pobačaje, mogu ostati bez licence - kaže naš sugovornik.

Policijska akcija

Posebno su oprezni nakon što je 2010. godine izvedena policijska akcija Ordinacija, u kojoj je uhićeno sedmero liječnika s varaždinskog i bjelovarskog područja pod optužbom da su izvodili pobačaje u privatnim ordinacijama te da su u bolnicama izvodili pobačaje na zahtjev žena, prijavljivali ih kao druge medicinske zahvate koje financira HZZO, a novac koji su za pobačaj plaćale žene uzimali za sebe. Početkom prošle godine pravomoćno su osuđeni - dvojica na zatvorske kazne, a ostali na uvjetne. Dijelu njih zabranjen je i rad na godinu dana.

Godinu dana nakon provođenja akcije broj prijavljenih prekida trudnoće u varaždinskoj bolnici povećao se 220 posto: 2009., u godini prije akcije, prijavljeno ih je 226, a tijekom 2011. - 493.

No, prevarili smo se očekujući da jednostavna telefonska anketa neće dati osobite rezultate.Prvi ginekolog kojeg smo nazvali slučajnim odabirom, preko telefonskog imenika, naručio je “pacijenticu” prvo na pregled kao preduvjet za izvođenje pobačaja. Od 15-ak kontaktiranih, dvoje njih nije odbilo napraviti pobačaj, a još dvoje naručilo nas je na pregled nakon kojeg ćemo “vidjeti što dalje”. Ostali su rekli da to ne rade jer se pobačaji izvode samo u bolnici, a jedan nas je ginekolog pokušao odgovoriti od pobačaja kao takvog.

Inspekcije kreću u lov na prekršitelje

Žena koja ide na pobačaj u pravilu se osjeća stigmatiziranom i iznimno joj je važno da minimalizira broj osoba koje će znati da je pobacila. Ide li na pobačaj u bolnicu, jasno je da će ispuniti niz formulara i da će njezini podaci biti poslani Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Budući da su pobačaji u privatnim ordinacijama ilegalni, ne postoji nikakva formalna procedura, ne prijavljuju se HZJZ-u - za pobačaj neće znati nitko osim ginekologa, sestre i nje.

Statistički podaci o broju pobačaja u Hrvatskoj najbolje upućuju na to koliko su pobačaji u privatnim ordinacijama - kao i neprijavljeni ili namjerno pogrešno prijavljeni pobačaji iz bolnica - rašireni: od 1993. do 2013. godine broj pobačaja na zahtjev žene pao je sa 19.500 na 3000. Ovakav je pad dobrim dijelom posljedica odgovornijeg seksualnog ponašanja, no sasvim sigurno to nije jedini razlog: Hrvati su, naime, na dnu ljestvice po korištenju sigurne kontracepcije u EU. Istovremeno su i na samom dnu po stopi legalno induciranih abortusa: prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, Hrvatska ima najnižu stopu abortusa na 1000 živorođene djece u EU. Prije ulaska Hrvatske u EU, najnižu je stopu godinama imala Nizozemska, država s najvećom stopom korištenja kontracepcije. Hrvatska ima stopu od 95 abortusa na 1000 živorođenih, a prosjek EU je 220.

U Hrvatskoj se događa nešto krajnje čudno: iz godine u godinu opada broj rođene djece, opada broj pobačaja, a kontracepcija se jedva koristi. Kako je dijagnosticirao jedan ginekolog - to je moguće jedino ako Hrvati nemaju seksualne odnose.

Suočeni s ovim podacima i našom akcijom iz Ministarstva zdravlja odgovaraju: zakon je jasan, ako neki liječnici ilegalno rade abortuse, onda je nužno provesti inspekcijski nadzor. - Nadzor će krenuti već za koji dan i pokazati razmjere tog nelegalnog rada - kaže glasnogovornik Ministarstva Josip Jagić.

Ordinacija u središtu Zagreba: 'Čekajte da vidim kad imam termin'

- Dobar dan. Htjela bih, ako je moguće, kod vas obaviti pobačaj.

- Jezuš Marija! Pa kak’ ste nazvali mene?

- Od poznanice sam dobila kontakt.

- Aha, dobro... Kad ste imali zadnju menstruaciju?

- Trudna sam osam tjedana, obavila sam pregled.

- Ali morate mi ipak prvo doći na pregled, ja moram pogledati kako izgleda grlić, kako kanal, da vidimo da nema rizika. Jeste li već bili trudni?

- Ne.

- Jeste li alergični na kakve lijekove?

- Ne.

- Čekajte da vidim kad imam termin... dođite mi sutra na pregled.

- Dobro. A kolika je cijena pobačaja?

- O tome ćemo naknadno. Moram snimiti situaciju, cijena pregleda je 200 kuna, a o svemu drugome ćemo naknadno.

Ordinacija u zapadnom Zagrebu: 'Znate doći do mene? Objasnit ću vam'

- Dobar dan. Zovem po preporuci poznanice, htjela bih kod vas privatno obaviti pobačaj.

- Može kod mene, ali u bolnici.

- Ali htjela bih to obaviti privatno, bez papirologije. Rekli su mi da se vama mogu obratiti.

- A koja vam je to poznanica rekla?

- Pa ne bih vam to rekla.

- Što je to, tajna?

- Pa... prešutjela bih ime.

- Dobro, dobro. Dođite mi na pregled pa ćemo se sve dogovoriti. Dođite mi sutra ujutro ako vam odgovara.

- Odgovara mi.

- Otkud dolazite?

- Iz istočnog dijela grada.

- Znate doći do mene? Evo, sad ću vam objasniti....

Ordinacija u Splitu: 'Pregled može. Abortus ne radimo'

- Dobar dan. Molim vas, dobila sam preporuku, trudna sam i htjela bih se naručiti za abortus.

- Mi ne radimo abortuse, ali možete se naručiti za pregled.

- Znate što, ja sam pregled obavila, trebala bih abortus.

- Već smo vam rekli, mi to ne radimo.

Ordinacija u Rovinju: 'Razmislite. Ipak je to ljudski život'

- Dobar dan. Molim vas, imam jedno pitanje, ne znam jesam li na pravoj adresi, poznanica me uputila na vas. Htjela bih se kod vas naručiti za pobačaj.

- Morate za to otići u bolnicu, u Pulu.

- Joj, znate, htjela bih izbjeći bolnicu, tamo mi radi teta.

- Ali to se mora u bolnici. A da ipak još jednom razmislite i da ne pobacite?

- Pa ne znam...

- Nemojte takve odluke donositi naglo, ipak je to ljudski život. Prespavajte, razmislite još malo. Znate, ima odluka koje donesemo pa se zbog njih kajemo cijeli život.

- Ma ne znam... vidjet ću. Hvala vam, doviđenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 08:30