NOVI ŽIVOT

VIDEO Mirjana Danković: Jedem pet puta na dan, vježbam uz Cindy Crawford, odem po muža na posao i šetamo osam kilometara

ZAGREB - Mirjanu Danković sada znaju svi u ulici, a kada ode i do središta grada čuju se šapati: - To je ona iz Jutarnjeg!

Da, ona je jedna od sedam kandidata koji su u 60-dnevnom režimu zdravog mršavljenja. Stručni liječnički tim odabrao ju je i zacrtao joj plan kako će promijeniti svoje životne navike i biti zdravija i vitkija. Već je desetak dana na posebnom režimu i prvi rezultati već se vide. Vedra je, vesela i puna elana.

- Nisam gladna, a po cijeli dan nešto jedem: doručak, međuobrok, ručak, međuobrok, večera… čak mi ponekad bude i previše. Jest da je sve po 100-150 grama, ali kada se zbroji 100 grama piletine, pa kesten pire, čaša soka od ananasa… zasiti se čovjek pa često s jelovnika izbacim kruh. Tijekom dana unesem u sebe određenih 1650 kalorija - pojašnjava Mirjana. na njenom je meniju jogurt, suho voće, laneno sjeme, maslinovo ulje, piletina, teletina…nedjeljom jedan kolač, a subotom čaša vina. Nema tjestenine niti riže.

SPECIJAL: SVE O AKCIJI JUTARNJEG LISTA I VITE

Vježba po 40 minuta

- Pojačala sam tjelesne aktivnosti tako da sve obavljam pješice. Odem po muža u Elektru, a onda šetamo do Poloja i nazad. Dnevno pređemo oko osam kilometara. Sada sam se okrenula sebi, a Željko mi je velika potpora - kaže Mirjana. I njezinih četvero djece zainteresiralo se za ono što je na maminom tanjuru.

- Djecu ne želim ništa siliti, ali vidim da se kćerke već polako zanimaju za moju novu prehranu - kroz smijeh kaže Mirjana.

- Kako prolazi moj običan dan? Ujutro se ustanem, ako je vani kiša ili jako hladno uzmem orbitrek i “vozim” 20-ak minuta, pa uz Cindy Crawford vježbam 40 minuta, tuširam se, napravim doručak i nastavim s uobičajenim poslom. Kuham sebi i mužu jedno jelo, a djeci drugo.

Otkako se počela kretati, optimizam i nada da će se riješiti suvišnih kilograma naprosto se vide na njezinom licu. Sretna je.

Želi zdravo smršavjeti i promijeniti životne navike. Može dobiti i novčanu nagradu Jutarnjeg lista i magazina Vita.

- Ako u kuću dođe jedna od prve tri nagrade - dobro. Glupo bi bilo kad bih rekla kako nam nije stalo. Ali, ako ne bude nagrade, opet dobro. Živjet ćemo kao i dosad, kao i svaka prosječna obitelj u Hrvatskoj - glasno razmišlja Mirjana.

Propale dijete

A sve je počelo jedne večeri dok je suprug Željko - zaposlen u brodskoj Elektri, a u slobodno vrijeme pjevač jednog od najboljih slavonskih tamburaških sastava ‘Berde Bend’, surfao po internetu tražeći dijetu koju još do sada nisu isprobali.

- Probala sam 5-6 dijeta, skidala kilograme, teturala od gladi, padala u nesvijest - ali izgubljeni kilogrami su se još brže vraćali. I koljena su me počela boljeti - objašnjava Mirjana koja sa svojih 35 godina izgleda poprilično “feš”. Frustriraju je njezini kilogrami. No nije pronalazila vremena za sebe. Gomilalo se nakon trudnoća.

Mirjana je majka četvero djece ( Nikolina 15, Maja 13, Toni 12, Petra 4,5) i po slavonskim mjerilima je punašna.

- Vraga, opovrgava Mirjana.

- Smeta mi i ljuta sam što taj višak kilograma nije pravilno raspoređen već se skuplja “u stomak”.

No, vratimo se internetu i zajedničkoj akciji Jutarnjeg i Vite.

- Čim smo vidjeli da je sve pod liječničkim nadzorom i uz znanstvene metode, odlučili smo se prijaviti iako nismo vjerovali da će ući u širi izbor, a kamoli među sedam finalista. Tek kasnije smo vidjeli da tu imaju i respektabilne nagrade koje svakoj obitelji značajno mogu pomoći u rješavanju financijskih problema - uskače suprug Željko glavni “krivac” što se njegova supruga prijavila za akciju Jutarnjeg lista i Vite “Voli svoje tijelo”. - Prošla sam sve potrebne liječničke preglede i stručnjaci su mi odredili dijetu, pripremljenu samo za mene, uz dnevni unos 1650 kalorija - dodaje Mirjana.

I, krenulo se prije deset dana. Pridržavajući se strogo propisane dijete i naputaka stručnjaka, Mirjana je u deset dana izgubila tri kilograma. Startala je sa 85 kg i sada ima 82 kg, što joj na njenu visinu od 170 cm i novu, kraću, frizuru, daje mladoliki izgled.

- E, što će biti kada izgubi još deset kilograma! - smije se Željko.

- Onda će biti mlađa od tebe ne šest, koliko je sada, već najmanje deset godina - dodajem.

- Eee, ali i ja sam na dijeti i za ovo vrijeme sam skinuo pet kilograma - ne da se Željko.

- Da, da, pa nije Mirjana sama. Ima ona i “logistiku”, potporu - objašnjava.

- Kako bi to lakše podnijela i ja sam otišao na dijetu, a i kćeri je u tome podupiru. Samo je sin Toni sumnjičav i ne da se nagovoriti. On se još hrani isključivo po slavonski - priča Željko.

Nova testiranja

U početku sam bila strašno umorna, ali sada se već polako navikavam i sve je lakše no u početku - vedro i nasmijano prepričava Mirjana. Sada se, za koji dan, ponovo sprema otići u Zagreb kod stručnjaka koji su joj i propisali ovaj jelovnik, kako bi prošla nove testove koji će dati odgovor kako joj organizam podnosi propisanu dijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 20:27