PRESEDAN ILI...

ZAGREPČANIN: 'Vrhovni sud prihvatio je da mi marihuana treba za liječenje hemoroida'

 PUZ / Cropix

Vrhovni je sud oslobodio od zatvorske kazne 58-godišnjeg Zagrepčanina Nenu Ruljančića koji je tvrdio da je marihuanu upotrebljavao za liječenje bolnih hemoroida. Gotovo tri godine nakon što mu je policija, uz 200 grama u staklenkama, u vrtu njegove obiteljske kuće u Sukošanu pokraj Zadra, pronašla jednu stabljiku marihuane, zbog čega mu je zadarski Županijski sud “odrezao” dvije godine zatvora, Vrhovni sud je procijenio kako je riječ o beznačajnom djelu, piše Slobodna Dalmacija .

- Iz činjeničnog opisa i provedenih dokaza nije dokazano da je okrivljenik sam uzgojio opojnu drogu pronađenu u staklenkama. Za biljku visine od 40 centimetara, čiju sadnju je priznao, Vrhovni sud je procijenio kako je riječ o beznačajnom djelu, stoga je primijenjeno načelo “in dubio pro reo” – kazao je Gordan Nižić, odvjetnik 58-godišnjeg Zagrepčanina, koji je tijekom suđenja tvrdio kako je „trava“ namijenjena samo za liječenje njegovih gastrointestinalnih problema.

Obranu je nadopunio liječničkom dokumentacijom u kojoj je stajalo kako ima hemoroide trećeg stupnja, a Sudskom vijeću je ispričao da je lišće “trave” mrvio i miješao s maslinovim uljem, te tu smjesu upotrebljavao za liječenje hemoroida jer mu legalni farmaceutski preparati nisu pomagali.

- Koristio sam se lijekovima koje mi je prepisao liječnik, ali ništa nije imalo učinka, pa sam problem pokušao riješiti na ovaj način. Postoji mogućnost da se osnuje medicinsko vijeće koje vrlo brzo može provjeriti ljekovita svojstva marihuane, no to se jednostavno zbog nečijih interesa ne želi učiniti. Sve se to radi s određenom namjerom i jasno je tko to radi. Nisam ni narkoman ni diler – kazao je Zagrepčanin, nakon što Sudsko vijeće nije povjerovalo njegovoj obrani, te ga osudilo na zatvorsku kaznu.

U obrazloženju presude istaknuto je kako takva obrana optuženog, usprkos činjenici da ju je potkrijepio liječničkim nalazima, nije prihvatljiva jer su mu policajci osim stabljike indijske konoplje visine 40 centimetara u premetačini pronašli i oko 200 grama marihuane za koju su zaključili kako potječe od biljke pronađene u kući.

- Unatoč tome što Vrhovni sud u zadnje dvije godine očito priznaje terapiju kanabisom, županijski sudovi uporno donose osuđujuće presude s maksimalnim kaznama – izjavila je Marta Gold iz Udruge “Zeleni svijet” nakon što je Vrhovni sud 2012. godine na sličan način oslobodio tada 39-godišnjeg Zagrepčanina Domagoja Jankovića, koji je na Županijskom sudu u Zadru osuđen na deset mjeseci zatvora uvjetno zbog uzgoja i proizvodnje jedanaest stabljika marihuane.

Vrhovni sud je prihvatio njegovu obranu kako je stabljike u vikendici na otoku Viru sadio samo za vlastite potrebe jer teško boluje od multiple skleroze i marihuanu upotrebljava kao lijek koji mu pomaže kod ublažavanja grčeva mišića. Iako su medicinski vještaci na suđenju osporavali njegovu obranu navodeći kako u Hrvatskoj za liječenje multiple skleroze postoje dostupni legalni lijekovi, Janković je oslobođen uz objašnjenje kako nije riječ o kaznenom djelu “jer je konzumacijom marihuane suzbijao simptome teške i neizlječive bolesti te je iskreno priznao djelo”.

Ovo je već trinaesti takav “oslobađajući” slučaj u Hrvatskoj, a presedan se dogodio 2009. godine kada je Vrhovni sud branitelja iz Virovitice, koji boluje od teškog oblika PTSP-a, oslobodio zato što mu kanabis olakšava psihičke tegobe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 11:31