DOŽIVJETI STOTU

Žene su sa 60 tek na pola puta

Životni vijek kod žena sve je dulji, ali je problem što medicina još nije uspjela produljiti reproduktivnu fazu

Negdje u Hrvatskoj ovih je dana neka 60-godišnja žena upravo otišla u mirovinu. Prijavila se da dobije umirovljenički pokaz za javni prijevoz, ima najmanje dvoje djece i nekoliko unučadi kojima sada može posvetiti puno više vremena. Dobra vijest je ovo - ona je tek na polovici svojeg života. Znanstvenici su već objavili kako žene imaju velike šanse doživjeti više od sto godina, a sad stižu i vijesti kako je otkriven gen koji povećava izglede za dug život i pomaže u borbi protiv Alzheimera, prenio je britanski Times.

Ma, kakve bakice!

U Hrvatskoj je u prosjeku svaka četvrta žena umirovljenica. No, one više nisu nemoćne starice koje vole stići kući prije mraka. Mirovinu često doživljavaju kao vrijeme koje sada mogu posvetiti samo sebi - položiti vozački ispit ili otići na tečaj slikanja. Takav profil žena bit će sve češća pojava. Ideja da s navršavanjem 60 godina postajemo manje aktivni ili produktivni danas je smiješna, tvrde stručnjaci.

Naše znanje o zdravlju i medicini udvostručuje se svake godine. U pet godina između 2045. i 2050. bit će više otkrića nego što smo ih vidjeli u posljednjih 25 godina.

- Do vremena kad će današnja potencijalna 120-godišnjakinja živjeti dodatnih 30 godina nakon svoje 65., za očekivati je da se životni vijek produlji za još pet godina - tvrdi britanski znanstvenik futurolog Patrick Dixon.

U doba kad se filmska industrija, televizija, korporativni svijet pa čak i politika žele pretvarati da 50-godišnjakinje ne postoje, većina žena od 60 sasvim je zadovoljno sobom, brinući se za svoju unučad, odlazeći na gimnastiku i u kupovinu. Jer pred njima je najvjerojatnije još pedeset godina života.

Ironično, modnom industrijom, koja priznaje jedino mladost, vladaju dame u zlatnim godinama. Carine Roitfeld (55), legendarna urednica francuskog Voguea, i danas inspirira većinu britanskih high street brandova. Njezina kolegica, jedna i jedina urednica američkog Voguea Anna Wintour, ima 60 godina i na vrhuncu je svoje moći. Žena koja je s godinama sve ljepša je i Helen Mirren, glumica koja će u lipnju imati 65 godina i čiji seksepil ne blijedi. Isto je i s njezinom vršnjakinjom, američkom glumicom Goldie Hawn, koja izgleda kao sestra svojoj slavnoj kćeri Kate Hudson. Lauren Hutton ima 66 godina, a Sophia Loren 75 i uopće ne liče bakicama koje polako napuštaju show.

Meryl se ne žali

A glumica koja je u potpunosti pomaknula sva pravila koja su do sada vrijedila u Hollywoodu, a jedno od njih je da nakon četrdesete možeš glumiti samo nečiju mamu ili pak baku, definitivno je Meryl Streep. Ona će u lipnju navršiti 61 godinu i usprkos tome, ili možda baš zbog toga, danas glumi u romantičnim komedijama više nego ikada u svom životu. I upravo se kao takva, usprkos svim dosadašnjim očekivanjima, trenutno najbolje “prodaje”. Zahvaljujući ulogama u hitovima ‘Mamma Mia!, ‘Julie i Julia’, najnovijem ‘Komplicirano je’ (u kojem se nađe u ljubavnom trokutu s Alecom Baldwinom i Steveom Martinom), pa čak i ‘Vrag nosi Pradu’, Meryl je još jednom postala kraljica filmske industrije. Ni sama se tome ne može dovoljno načuditi.

- To je nevjerojatno. Imam 60 godina i glumim glavne uloge u romantičnim komedijama. Mislim da se Bette Davis trenutno okreće u svom grobu - rekla je za siječanjsko izdanje Vanity Faira Meryl koja priznaje da je kada je prije 22 godine navršila 38 godina svom suprugu očajnički obznanila kako je njezina karijera zasigurno zauvijek gotova, sada kada je “tako stara”.

Danas ima 60 godina, a na pitanje kako se osjeća sada kada je ozbiljno zakoračila u šesto desetljeće, odgovorila je:

- Je...o sam zahvalna za to što zam živa. Toliko je mojih prijatelja ili bolesno ili mrtvo, a ja sam ovdje. Definitivno se ne žalim!

Djeca pa onda karijera

Kako prenosi britanski Times, žene će moći u potpunosti iskoristiti svoj produljeni život ako ostanu zdrave da zarade novac i sačuvaju si ušteđevinu za mirovinu, jer je velika vjerojatnost da će u kasnoj fazi zlatnih godina živjeti same.

Činjenica da žene žive dulje od muškaraca je duboko ukorijenjena u biologiji. - Postoji dokaz da su ženske stanice bolje zaštićene od pohranjivanja pogrešaka nego one muškaraca. Postoji i evolucijski razlog zašto je tome tako, a to je zato jer održavanje ženskog tijela igra centralnu ulogu u našem reproduktivnom procesu - kaže profesor Thomas Kirkwood, direktor Instituta za starenje i zdravlje u Newcastleu.

Jedina stvar koju liječnici još nisu uspjeli napraviti jest da uz produljenje ženskog života produlje i njen reproduktivni period. Djevojčica u majčinoj utrobi ima oko milijun jajašaca, kad se rodi već ih je nekoliko stotina tisuća, a do tridesete stotinu tisuća. Do vremena kad žena navrši 50 više-manje sve je gotovo i šanse za potomstvom su gotovo ravne nuli. Iako je danas trend da žene prvo ostvare karijeru, a potom imaju djecu, Dixon preporuča upravo suprotno.

- Žene su najbolje ‘opremljene’ da imaju djecu u mlađoj dobi, kad imaju više energije i manje zdravstvenih problema. Svi želimo vidjeti da se životni vijek produljava, ali problem je taj da žene danas izgledaju i osjećaju se mlađe nego neki dijelovi njihova tijela. Našle su se u raskoraku sa svojim biološkim satom - upozorava doktorica Melanie Davies s britanskog Instituta za žensko zdravlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 03:15