MEDICINSKO ČUDO

Život bebi spasili tako što su je smrznuli - do smrti

Djevojčica Samaa rođena je sa srčanom manom. Naime, arterija i vena bile su "pogrešno" spojene sa srcem pa ih je trebalo zamijeniti. Oporavak je trajao pet mjeseci.

Samaa Zohir, jednomjesečna djevojčica rođena s krvnim žilama naopako spojenim sa srcem, zamrznuta je do granice smrti kako bi doktori mogli operirati njezino srce te zamijeniti položaje arterije i vene.

Djevojčica Samaa rođena je sa srčanom manom. Naime, arterija i vena bile su "pogrešno" spojene sa srcem pa ih je trebalo zamijeniti.

Arterije su mišićne krvne žile koje odvode krv iz srca, dok vene dovode krv u srce. Kako curicu te dvije žile nisu bile ispravno spojene na srce , imala je poteškoća s hranjenjem, ali čak i plakanjem. Beba je bila stalno preumorna pa ju je majka odvela doktoru u londonsku bolnicu Great Ormond Street Hospital.

Predložena je operacija koja do tada nije bila izvedena. Djevojčici su na 20 minuta zamrznuli njezino maleno srce veličine loptice za golf i zamijenili položaje arterije i vene. Pet mjeseci kasnije potpuno se oporavila, a jedini podsjetnik na operaciju je ožiljak na prsima.

Njezina majka je presretna. „Prvi put kad je otvorila oči nakon operacije bila sam presretna što je vidim živu. Više od dvadeset minuta ležala je beživotna na operacijskom stolu, a oni su je oživjeli,“ rekla je 30-godišnja majka Roosina Ahmed, „Više nije beba koja je preumorna čak i za plakanje. Sad je zdrava i živahna curica koja uživa u hranjenju i igri.“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 00:58