DETALJI VELIKE AKCIJE

FOTO: OTKRIVAMO KAKO SU UHIĆENI KRIVOTVORITELJI Lažne eure otkupio je tajni policijski agent! To je bio njihov kraj

 Nenad Dugi/CROPIX

Krivotvorene novčanice eura najprije su pojedinačno stavljali u opticaj kupujući cigarete i pivo na benzinskim postajama, kao i pametne mobitele preko malih oglasa. A onda su našli čovjeka zainteresiranog za otkup veće količine lažnih novčanica.

Ono što nisu znali bilo je da je “kupac” prikriveni policijski istražitelj. Nakon duljeg dogovaranja suradnje i probnih razmjena, u srijedu su osumnjičenici dogovorili prvu veću prodaju krivotvorenih novčanica u apoenima od 50 eura. Osumnjičeni Tihomir P. (56), preuzeo je od organizatora grupe Dražena P. (34) 2967 novčanica od po 50 eura, tiskanih u radionici bjelovarskog obrtnika Saše K. (46). Tihomir P. došao je na dogovoreni sastanak s kupcem, koji mu je za 150.000 eura krivotvorina predao iznos od 32.800 eura.

PALA BANDA KRIVOTVORITELJA U ilegalnoj tiskari u Bjelovaru izradili čak 180.000 lažnih eura!

Novac koji je dobio osumnjičenik bio je pravi, ali posebno označen i unaprijed popisanih serijskih brojeva novčanica. Nakon ove razmjene uslijedila je policijska akcija uhićenja osumnjičenika u Zagrebu, te na području Varaždina, Čakovca i Koprivnice.

Kako neslužbeno doznajemo, uhićeno je 11 osoba zbog sumnje da su u sastavu zločinačkog udruženja krivotvorili i stavljali u optjecaj krivotvorene novčanice od 50 eura . Grupu na čelu s Draženom P. i vlasnikom “tiskare” Sitotisak Kovarik iz Bjelovara tereti se da su u optjecaj stavili više od 170.000 eura lažnog novca, odnosno najmanje 3406 novčanica od 50 eura.

Među uhićenim osobama su i životna družica spomenutog bjelovarskog obrtnika Paula R. (37) te 32-godišnji Tihomir D. zbog čijeg je pokušaja bijega u utorak poslijepodne blokirana Avenija Dubrava . On je osumnjičen za stavljanje lažnih novčanica u opticaj kao i Zdravko C., Tihomir P., Kristo M., Dušan U., Hrvoje T., Damir B. i Patrik P.

Policija je pripadnike ove skupine počela tajno nadzirati još koncem prošlog ljeta. Uz odgovarajuće sudske naloge pojedine od njih pratilo se i prisluškivalo, a također je ubačen i prikriveni istražitelj. Tako su istražitelji tijekom višemjesečne obrade prikupili podatke iz kojih proizlazi da je Dražen P. s područja Koprivnice nabavljao potrebne materijale te ih davao bjelovarskom obrtniku Saši K. koji je onda tiskao lažni novac. Ostali su plasirali krivotvorine.

Kvalitetu izrađenih novčanica najprije su “provjeravali” sitnim pojedinačnim kupnjama na benzinskim postajama u Varaždinu i Koprivnici. Dražen P. u studenom prošle godine dao je suosumnjičenom Kristi M. više krivotvorenih novčanica da ih ovaj pokuša unovčiti u Italiji, a pojedini osumnjičenici lažnim su eurima plaćali skupe mobitele. Tako je, primjerice, Tihomir D. koji je u srijedu u Dubravi naoružan ručnom bombom pokušao pobjeći policiji, u prosincu kupio dva iPhona i dva iPada za lažnih 2000 eura, dok su tijekom siječnja u više navrata kupili još šest iPhona plaćajući ih u pravilu 550 eura.

A onda su u veljači stupili u kontakt s osobom zainteresiranom za otkup lažnih eura. Prva probna razmjena odigrala se u kafiću Caffe de Paris u Avenue Mallu u Zagrebu. Tihomir P. i Damir B. došli su 14. veljače na dogovoreni sastanak sa 1900 eura, odnosno 38 krivotvorenih apoena od po 50 eura. Za njih su dobili pravih 600 eura.

S obzirom na to da je kupac bio zadovoljan, a osumnjičenici nisu posumnjali da posluju s tajnim policijskim agentom. Tjedan dana kasnije ponovno su se sastali, ali ovaj put s većom količinom “robe”. Za 20.000 krivotvorenih eura od istražitelja su dobili 4400 eura. Obje razmjene nadzirala je policija.

Osumnjičeni su ispitani u USKOK-u, a glavni osumnjičenici branili su se šutnjom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:57