JE LI UBOJSTVO ODVJETNIKA NOVI PROPUST POLICIJE

Policajci bjegunca nisu našli kod kuće. Odustali su od potrage i pustili da ubije

Ubojica Roberto Rubić čitav dan lutao je gradom tražeći svoju žrtvu, a nitko još ne zna motiv
 Kos/CROPIX

Roberto Rubić, ubojica osječkog odvjetnika Luje Medvidovića, prije nego što je prošlog petka oko 18.30 sati upao u njegov stan i kao taoce uzeo njegovu suprugu i kćer, u osječkom naselju Vijenac Ivana Meštrovića kod velike deseterokatnice na broju 74 sumanuto je zvonio tražeći odvjetnika.

Imao je istu onu šiltericu na glavi s kojom će se tog popodneva pojaviti i pred vratima Medvidovićeva ureda, gdje ga je opazio jedan od stanara zgrade u Vukovarskoj ulici 2, u središtu Osijeka.

Neozbiljna policija

Iako će rekonstrukcija cijelog događaja pokazati je li se Rubić, nakon što Medvidovića nije našao u njegovu uredu, uputio do Sjenjaka 32, gdje je na drugom katu te velike osmerokatnice stanovao ubijeni osječki odvjetnik, ili je još neko vrijeme hodao gradom, tražeći drugog odvjetnika, pa se tek potom uputio da stana Medvidovićevih, nesumnjivo je da se ubojica gotovo cijelo popodne slobodno šetao gradom. Kako je bilo moguće da je Rubić, koji je prije gotovo tri mjeseca pobjegao s psihijatrijskog odjela jedne slavonske bolnice i gotovo tri tjedna nakon što je Županijski sud u Vukovaru odredio njegovo jednomjesečno pritvaranje, i dalje slobodno šetao, pitanje je koje danas postavljaju brojni Osječani, šokirani užasnim ubojstvom. Da je policija na vrijeme pronašla Rubića - a za to je imala više nego dovoljno vremena jer je od naloga Županijskog suda u Vukovaru za njegovim pritvaranjem, do prošlog petka kad je počinio ubojstvo, prošlo 18 dana - Lujo Medvidović sada bi bio živ. No policija, vrlo vjerojatno, nije dovoljno uvažila činjenicu da je riječ o opasnoj osobi, pa kada ga nije našla na njegovoj prijavljenoj adresi u vinkovačkoj Ulici I. G. Kovačića, daljnje napore u njegovu pronalaženju nije ni poduzimala.

Nejasan odnos

Još je nejasno u kakvom su poslovnom odnosu bili Medvidović i njegov klijent Romano Rubić, koji ga je na monstruozan način ubio. Prema izjavi Medvidovićeva rođaka, Rubić je osječkom odvjetniku prije predao neke dokumente vezane uz spor s jednom osiguravajućom kućom, no nije mu potpisao i punomoć. Kobnog dana, prošlog petka, navodno, htio mu je vratiti njegove dokumente, no sve je završilo krvavim obračunom.

Nejasno je i kako je Romano Rubić uspio Medvidovića, njegovu suprugu i kćer više od dva kilometra voditi ulicama držeći mu nož ispod rebara, a da nitko nije primijetio ništa sumnjivo. Medvidovićev susjed S. Č., stjecajem okolnosti, susreo ga je oko 19 sati desetak metara pred ulazom u Vukovarsku 2, gdje se u dvorišnoj zgradi nalazi Medvidovićev ured.

- Prvo je išla Medvidovićeva supruga, potom njihova kći i na kraju Lujo, kojeg je Rubić držao pod ruku. Rubić je bio neuredan i neobrijan, viši od Luje, ali mršav i ne osobito snažan. Lujina supruga Gordana držala je ruku preko usta, mislio sam da je možda boli zub. Tek sam poslije, nakon ubojstva, doznao da mi je željela poručiti da zovem policiju. Lujo je djelovao pomalo zbunjeno i uplašeno, pitao sam ga onako u prolazu kako je, a on je dogovorio da je popodne bio na sprovodu našeg zajedničkog poznanika i da je držao govor. Onda ge je Rubić povukao i nastavili su još desetak metara prema ulazu u zgradu u Vukovarskoj 2. Bilo mi je malo neobično, ali kako ništa nije rekao a nisu mi dali znak da je situacija opasna, nastavio sam svojim putem - kaže Medvidovićev susjed, koji je nesretnog odvjetnika susreo samo desetak metara prije nego što će u svom ured biti i ubijen.

Krim istraživanje

Osječka policija u ponedjeljak ujutro nastavila je s istragom.

U ponedjeljak popodne Luju Medvidovića na osječkom Centralnom groblju ispratilo je nekoliko stotina njegovih prijatelja i poznanika.

U HRVATSKOJ ODVJETNIČKOJ KOMORI ZGROŽENI SU UBOJSTVOM

Ovo je zločin prema cijelom odvjetništvu

Hrvatska odvjetnička komora potresena je i zgrožena tragičnom činjenicom da je još jedan odvjetnik stradao obavljajući svoj odvjetnički posao.

“Posebno smo zabrinuti što iz informacija u dnevnim listovima proizlazi da je osumnjičenik za ubojstvo Luje Medvidovića prije tri mjeseca pobjegao s psihijatrije u Županji te da mu je prije dva tjedna Županijski sud u Vukovaru odredio jednomjesečni pritvor zbog više kaznenih djela, a policija cijelo to vrijeme do ovog tragičnog ubojstva nije bila u stanju pronaći osumnji-čenog. Odvjetnička komora od nadležnih tijela traži utvrđivanje činjenica koje su dovele do ovakvog propusta”, navodi se u priopćenju Hrvatske odvjetničke komore. U ime svih odvjetnika Hrvatska odvjetnička komora izražava sućut obitelji Luje Medvidovića, a komemoracija za ubijenog kolegu održat će se u ponedjeljak 14. siječnja u 19 sati u prostorijama Hrvatske odvjetničke komore.

“Počinjeni zločin nije samo zločin prema našem kolegi, prema njegovoj obitelji, već je i zločin prema odvjetništvu u cjelini. Hrvatska odvjetnička komora izražava duboku zabrinutost zbog sve češćih napada na odvjetnike u obavljanju njihove službe, od kojih su neki, na žalost, završili smrću odvjetnika”, nagla-šavaju u Odvjetničkoj komori. ( Dijana Kovačić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:19