PREDSJEDNICA POVJERENSTVA ZA SPREČAVANJE SUKOBA INTERESA

Dalija Orešković: ‘Izbor nije namješten, pa ja ne poznajem nijednog zastupnika’

Nakon dvije godine opet imamo Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa.

Sabor je jučer konačno, iz trećeg pokušaja, izabrao Povjerenstvo u kojem više neće sjediti političari, već profesionalci izabrani na mandat od pet godina. Oporba je bojkotirala izbor Povjerenstva, pa su vladajući među 10 kandidata, koje su također bez dogovora s oporbom predložili u uži izbor, izabrali predsjednicu Daliju Orešković, odvjetnicu iz Zagreba, i članove, kriminalista Borisa Spudića, nekadašnju državnu tajnicu Ministarstva pravosuđa u HDZ -ovu mandatu Tatijanu Vučetić, pravnika Davorina Ivanjeka i ekonomisticu Branku Vukačević Gregić.

Nova predsjednica je 35-godišnja diplomirana pravnica, ima zajednički odvjetnički ured od 2009. Suautorica je knjige “Sukob interesa u teoriji i praksi UN-a, EU i RH” koja je spremna za tisak.

Odmah sjednica

Jeste li svjesni kakav je teret pred vama? Povjerenstvo ne funkcionira već dvije godine...

- Da nisam, ne bih se niti kandidirala. Svi kandidati morali su znati da predsjednika čeka težak i odgovoran posao.

Oporba je bojkotirala izbor jer tvrdi da si vladajući biraju partijsku policiju koja njihove neće dirati. Dakle, otpočetka Povjerenstvo prati teret da je namješteno prema mjeri vlasti?

- Ne slažem se s time da je bilo namješteno. Pa tko bi to mogao namjestiti, odnosno mene postaviti na tu poziciju? Ni na koji način nisam povezana niti s jednom strankom, niti s vladajućima niti s oporbom, čak niti kao simpatizer. Nikoga od zastupnika ne poznajem otprije, niti oni poznaju mene. Radit ću profesionalno, i na mene sigurno nitko neće moći vršiti pritisak.

Mislite li da bi u načinu rada nešto trebalo mijenjati kako bi se nadzor nad dužnosnicima poboljšao?

- Imam neke ideje, ali njih najprije želim podijeliti s ostalim članovima Povjerenstva, a želim čuti i njihove prijedloge.

Planirate li već prvu sjednicu Povjerenstva?

- Sazvat ću je čim prije, možda već za ponedjeljak.

Bili ste jedan od najmlađih kandidata. Što mislite, što je bilo odlučujuće da baš vi budete izabrana za predsjednicu?

- I na saslušanju pred Odborom jedan me zastupnik pitao mislim li da su mi godine, jer sam bila među mlađim kandidatima, otegotna okolnost. Rekla sam tada da moje godine ne bi trebale biti niti prednost niti prepreka. Ne znam jesu li me izabrali zato što sam bila najbolja na saslušanju, to njih treba pitati. Ali vjerujem da su se kod odabira vodili najboljim interesom za Hrvatsku.

I danas su se u Saboru spominjali Sanaderovi satovi koji su bili predmet rada starog Povjerenstva. Da ste tada bili predsjednica, biste li smatrali da ima nešto sumnjivo u imovini tadašnjeg premijera?

- Ne bih to ocjenjivala, jer tada su na snazi bile drugačije zakonske odredbe, a bila je i drugačija klima.

Smatrate li da je aktualni ministar Jakovina bio u sukobu interesa jer nije prebacio tvrtku na odvjetnika, a ista ta tvrtka duguje državnim poduzećima?

- Ne bih se o tome sada izjašnjavala.

Kazne prekršiteljima

Ustavni sud je ukinuo veliki dio ovlasti Povjerenstva, primjerice onaj da možete tražiti ostavku dužnosnika ili imati uvid u bankovne račune. Je li to dobro ili loše?

- Neke odredbe zakona su zaista bile u suprotnosti s Ustavom i trebalo ih je ukinuti. No, smatram kako nije stvar samo u ovlastima Povjerenstva, jer svi kao da smo zaboravili kako je riječ o Zakonu o sprečavanju sukoba interesa. Najvažnije je da građani opet steknu povjerenje da institucije rade svoj posao. Naravno da ćemo izricati kazne onima koji prekrše zakon, ali cilj je prije svega podizanje svijesti kod dužnosnika da moraju raditi za opći interes.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 15:52