PREDSJEDNIK SE OBRATIO JAVNOSTI

Assad: Ne pregovaram s marionetama zapada

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad danas je u rijetkom obraćanju javnosti koje je izravno prenosila državna televizija pokazao da nema namjeru pregovarati s oporbom, premda je deklarativno izrazio spremnost na političko rješavanje sukoba u zemlji.

“Sukob u Siriji je sukob između domovine i njenih neprijatelja, naroda i njegovih ubojica”, rekao je sirijski predsjednik koji je optužio oporbu da želi podjelu zemlje.

Premda je rekao da nikada ne odbacuje političko rješenje, istaknuo je da nije pronašao sugovornika za politički dijalog i da “neće pregovarati s onima koji pribjegavaju nasilju” i s “marionetama koje je postavio zapad”.

Niz koraka

Sirijski je predsjednik iznio prijedlog o nizu koraka koji bi doveli do rješenja krize u zemlji. Asad je rekao da bi najprije strane sile trebale prestati naoružavati “terorističke skupine”, zatim bi vojska zaustavila svoje operacije, zadržavajući pritom pravo na obranu državnih interesa.

Nakon toga bi vlada u Damasku kontaktirala s “pojedincima i političkim strankama” kako bi se održala konferencija na kojoj bi se napravio nacrt ustava. Ako bi prijedlog bio potvrđen referendumom, to bi dovelo do parlamentarnih izbora i nove vlade.

Državni dom

Govor je prenošen iz velike dvorane državnog doma kulture i umjetnosti u Damasku, a prisutni su često aplauzom “prekidali” izlaganje. Od početka pobune 2011. godine, u kojoj je život izgubilo oko 60.000 osoba, režim oporbene borce naziva teroristima koje financiraju strane sile.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:44