EUROSONG U ŠVEDSKOJ

Finkinja ‘igra’ na gay poljubac, a Ukrajinku nosi div od 2,42 metra

U iščekivanju skorašnjega, najvećeg europskog glazbenog natjecanja, koje se ove godine održava u švedskom gradu Malmöu, najviše razloga za veselje, čini se, imaju Skandinavci.

Prvo mjesto prema kladionicama za pobjedu na 58. Eurosongu zasad drži Danska, treće Norveška, a između njih upetljala se Ukrajina. Također, ove će godine glavnu riječ, ako je suditi prema dosadašnjim prognozama, imati žene jer najveće šanse za trijumf imaju Emmelie de Forest iz Danske i Norvežanka Margaret Berger.

Bitan i scenski nastup

Pjesme koje će se naći u utrci već su poznate, a u glavnom gradu Švedske Malmöu, gdje će se izbor održavati od 14. do 18. svibnja, krenule su i prve probe.

Poznato je da je, osim dobre pjesme, važno imati i odličan scenski nastup, a kako je lani švedska predstavnica Loreen pobijedila s odličnom koreografijom, ove se godine, očekivano, svi trude impresionirati upravo plesom. Šokirati je svakako imperativ kada se radi u Eurosongu, a to je itekako pošlo za rukom finskoj predstavnici koja se, unatoč prvotnim lošim prognozama na kladionicama, uspjela prometnuti na listu favorita.

Krista Siegfrieds (27) svoj je nastup u kojom nosi vjenčanicu začinila lezbijskim poljupcem. Poljubila je jednu od svojih plesačica i time podigla veliku prašinu. Naime, svim natjecateljima na Eurosongu zabranjen je govor i geste političke prirode. No, Krista tvrdi upravo suprotno te se nada da će gay populacija glasati za nju.

Pjeva o toleranciji?

- To je pjesma o ljubavi i toleranciji. Gay brak nije dopušten u Finskoj, i to je pogrešno - rekla je pjevačica, koja se nada da će njezina pjesma ojačati građansku inicijativu u Finskoj.

Naime, već 100.000 Finaca potpisalo je peticiju za legalizaciju gay brakova, što znači da će se taj prijedlog ponovo naći na dnevnom redu parlamenta.

Zgodna brineta, 27-godišnja Zlata Ognevich predstavljat će Ukrajinu s pjesmom “Gravity”. Nastupi na ovom izboru nisu joj nikakva novost jer se već dva puta natjecala na ukrajinskom izboru za Eurosong. Zlatu ću na pozornicu ove godine unijeti div, najveći Ukrajinac Igor Vovkovinskiy, koji je visok 2,42 metra i nosi cipele broj 62. Ovaj ekstremno velik čovjek pomoći će “ukrajinskom leptiru da ostvari svoj san unatoč brojnim preprekama”. Zlatini veliki obožavatelji su i kraljevi svjetskog ringa, braća Kličko, pa je tako Vitalij Kličko nedavno u intervjuu poželio Zlati sreću na čak četiri jezika.

Dansku će ove s pjesmom “Only Teardrops” godine predstavljati 20-godišnja Emmelie de Forest.

Favoriti su Skandinavci

Da je njena pjesma hit, svjedoči i činjenica da je Emmelie prošli tjedan dodijeljen Zlatni disk, priznanje koje dobivaju izvođači čije pjesme budu preuzete ili pregledane više od 900.000 puta na internetu. Jednostavna, ali vrlo pamtljiva pjesma, lijepa pjevačica i senzacionalna scena, prve su kritike za Dankinju, koja je svojim glasom i stasom već osvojila mnoge.

Norvežanka Margaret Berger pjevat će pjesmu “I Feed You My Love”, a popularna je postala zbog sudjelovanja u natjecanju “Norveški idol”. Lijepa Norvežanka, kako kažu, utjelovljuje sve karakteristike da postane svjetska superzvijezda te ostvari zavidnu glazbenu karijeru. Zbog svoga glasa, klasične ljepote i nedostižnog “x-faktora” uspoređuju je s ženskim nordijskom kolegicama poput Björk. Margaret polako od sebe stvara brend te već uživa u plodovima dosadašnjeg rada, kroz modne projekte i posao DJ-a, čime se prometnula u jedno od važnijih imena norveške underground scene.

Cascada obožava ples

Nijemci su se također našli na listi favorita, iako su loše počeli. Naime, njemački dance-pop bend Cascada s frontman pjevačicom Natalie Horler našao se pod istragom nakon tvrdnji da su u njihovoj skladbi korišteni elementi koji su preuzeti iz pjesme prošlogodišnje pobjednice Loreen. Inače, Cascada već godinama zabavlja plesnu publiku u svijetu svojim hitovima, koji su se mnogo puta osvajali top-liste. Njihov singl “Evacuate The Dancefloor” jedan je od najprodavanijih dance-pop skladbi u 2009.

‘Mižerja’ ne kotira dobro na kladionicama

Pjesma “Mižerja” s kojom će se Hrvatska predstaviti na nadolazećem Eurosongu podijelila je domaću javnost. Neki smatraju da će nas dobro predstaviti u Europi, no mnogi joj zamjeraju tradicionalnost i predviđaju samo još jedan fijasko. Nisu nam naklonjene ni tradicionalne kladionice, koje Hrvatskoj predviđaju jako loš uspjeh na skorašnjem glazbenom natjecanju. No, naša je ekipa nakon prve održane probe u ponedjeljak ujutro jako zadovoljna odrađenim poslom i loše prognoze ih nimalo nisu pokolebale.

Jer prvi komentari po društvenim mrežama vrlo su povoljni po momke iz Klape s mora te im predviđaju sigurne bodove, ako ne od publike, tada barem od žirija. Inače, kladionice su najnaklonjenije Srbiji koju predstavlja ženska grupa Moje tri, a najzanimljiviji u regiji su Crnogorci koji šalju hip-hop skupinu Who See s pjesmom “Igranka” te atraktivnim golišavim plesačicama.

Ništa bolje od nas prognoze nemaju ni Makedonci koje predstavljaju iskusna Esma Redžepova i Vlatko Lozanoski te Slovenija s predstavnicom Hannah Mancini, čiji korijeni dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:18