REGRUTIRANJE NAJMANJIH

HOROR U AFRICI Više od 80 djece vojnika, neka u dobi od samo osam godina, spašena nakon otmice

Više od 80 djece vojnika, neka u dobi od samo osam godina, spašena su nakon što ih je otela oružana skupina Mai Mai Bakata-Katanga iz DR Konga , priopćio je UN.

Među 82 djece bilo je i 13 djevojčica koje su militanti u pokrajini Katanga, na jugoistoku zemlje, tijekom zadnjih pola godine regrutirali za svoje postrojbe. Pobunjenici tvrde da se bore za pravedniju podjelu bogatstva između siromašnog sjevera Katange i juga na kojem djeluju mnoge strane rudarske kompanije. Druge militantne skupine se pak bore za to da se jug odcijepi, a i one regrutiraju djecu vojnike.

Ratni zločin

Četrdeset djece, koliko ih je spašeno ovaj tjedan, odmah je vraćeno svojim roditeljima, a za obiteljima ostalih se još traga, stoji u priopćenju UN-ove mirovne misije.

- Djeca su suočena s neprihvatljivim rizicima kada ih se regrutira za vojne svrhe. Regrutiranje djece, posebice one mlađe od 15 godina, moglo bi se smatrati i ratnim zločinom, stoga odgovorni trebaju biti kažnjeni - rekao je šef misije Martin Kobler.

Mali vojnici i pogibaju

U ožujku je u sukobima između vojske i Mai Mai Bakata-Katanga, u kojima su sudjelovala i djeca vojnici, poginule 23 osobe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:21