TURSKA SAPUNICA

SAMO U NOVOM STUDIJU: SVE O NASTAVKU HIT SERIJE Počinje snimanje novog ‘Sulejmana’

Autorski tim turskog hita radi novu sapunicu o sultanatu, a glavnu bi ulogu trebala igrati originalna Hurem, Meryem Uzerli.
 RTL

Glumici Meryem Uzerli očito su namijenjene uloge snažnih žena - nakon Hurem, omiljene supruge sultana Sulejmana Veličanstvenog, trebala bi zaigrati ulogu sultanije Kösem u novoj seriji koju priprema producentska kuća TIMS pod nazivom Veličanstveno stoljeće - Kösem.

U turskim su medijima s golemim uzbuđenjem popratili najave da bi Meryem mogla biti glavni lik tog svojevrsnog nastavka Sulejmana, serije izvornog imena Veličanstveno stoljeće. Jer, nova serija, raskošna i skupa, govorit će o životu i događajima na carigradskom dvoru u vremenu vladavine prapraunuka Sulejmana i Hurem, sultana Ahmeda I. i njegove žene Kösem.

Iznenadni odlazak

Ako su najave istinite, glumica njemačko-turskih korijena očigledno je izgladila stvari s glavešinama TIMS-a i razriješila probleme nastale kad je iznenada napustila snimanje Sulejmana.

Njezin odlazak baš u vrijeme rada na stotoj epizodi te serije koja joj je donijela slavu i, navodno, 37 milijuna kuna za tri sezone, bio je veliki šok za fanove.

Jednostavno se nije pojavila na setu, javivši da zbog iscrpljenosti uzima kratak odmor. Doslovno nije željela kontaktirati sa šefovima TIMS-a. Kad se doznalo da je doživjela živčani slom, nudili su joj najbolje psihologe, liječenje, pokušavali sve da je vrate na snimanje, no Meryem se nije dala. Na kraju je napustila Tursku, rekavši da više ne može izdržati u toj zemlji. Vratila se u Berlin, gdje je i rođena, te provela neko vrijeme u psihijatrijskoj klinici s dijagnozom iscrpljenosti i depresije.

Nesretna ljubav

S vremenom se počelo pisati da je pravi razlog iznenadnog odlaska Meryem Uzerli bio novac, a ne živčani slom ili posrtanje pod teretom slave. Navodno su svi glumci, osim Halita Ergenca tj. Sulejmana, bili zakinuti za goleme honorare - TIMS je prodajom serije u arapske zemlje ostvario golemu zaradu, no menadžeri su je odlučili zadržati za sebe.

Mlada žena odrasla u Njemačkoj, pisali su turski mediji, gdje je sve uređeno i po pravilima, nije se mogla prilagoditi načinu rada u Turskoj. Govorilo se da je zbog iznenadnog odlaska na crnoj listi i da nikad više neće snimati u domovini svojeg oca. A to je ražalostilo milijune njezinih obožavatelja.

Možda je i činjenica da se malo po malo pokazalo kako je Meryem doista sagorjela od posla i imala ozbiljne probleme sa zdravljem, ublažila ogorčenje i negativno mišljenje dijela javnosti. Možda je baš to omogućilo da joj producentska kuća s kojom se tako žestoko razišla ponudi novu veliku ulogu. Tome je, zasigurno, pridonijela i činjenica da je nakon njezina odlaska gledanost Sulejmana bitno pala.

U Tursku bi se Uzerli trebala vratiti nakon poroda. Naime, njezin se život dodatno zakomplicirao nakon što je zatrudnjela, a zaručnik Can Ates, 46-godišnji burzovni mešetar, nije želio dijete. Veza je pukla, a glumica odlučila biti samohrana majka. Njezini obožavatelji čestitali su joj na toj odluci i hrabrosti.

Iskustvo koje je stekla glumeći Hurem zasigurno će pomoći Meryem i kad bude igrala Kösem.

A Kösem je jedna od najmoćnijih žena u povijesti Osmanskog Carstva. Neki kažu i najmoćnija.

Moćna Kösem

U Carigrad, u harem sultana Ahmeda I., stigla je kad joj je bilo 15 godina. Zbog iznimne ljepote, brzo je postala sultanova najdraža pratilja.

Iznimno inteligentna, stekla je golemu moć i utjecaj, koju će zadržati na dvoru svih 47 godina. Primjerice, Kösem je zaslužna za prestanak običaja ubijanja mlađe braće, nakon što novi sultan sjedne na prijestolje. Nagovorivši Ahmeda I. da poštedi živote svoje braće, spasila je mnoge mladiće, pa i svoje sinove.

Nakon Ahmedove smrti, Kösem je dobila titulu Valide Sultan (majke sultanije ili kraljice sultanije). Iako su i prije nje žene bile vladarice, niti jedna nije bila službeno imenovana regenticom.

Bila je iznimno upućena u svjetska zbivanja, susretala se s državnicima i kreirala dvorsku politiku.

Serija o sultaniji Kösem trebala bi se početi emitirati sredinom lipnja sljedeće godine. Naime, 11. lipnja bit će prikazana finalna epizoda Sulejmana Veličanstvenog koji je okupio doista golemu publiku od 250 milijuna ljudi. Bit će to prilika da Meryem Uzerli još jednom pokaže svoj glumački talent i definitivno učvrsti poziciju jedne od najmoćnijih turskih glumica. Vjerojatno i najmoćnije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 12:03