DRUGA MOMČAD DINAMA

JOVANOVIĆ U OFENZIVI Sportska inspekcija kreće u rušenje Lokomotive!

Nalaz AZTN-a je vrlo upečatljiv! Njihov nalaz kaže da Lokomotiva i Dinamo nisu dva privrednika, dva kluba, već jedan jedini. Pametnome dosta! - kaže ministar

U proljeće 2009. godine osvajanjem 3. mjesta u Drugoj HNL Lokomotiva Zagreb izborila je premijerni nastup u elitnom rangu hrvatskog nogometa od osamostaljenja. Nekoliko mjeseci kasnije Lokosi su na Kantridi odigrali svoju prvu utakmicu u Prvoj HNL, a tri i pol godine kasnije još su uvijek članovi najvišeg razreda. Štoviše, nikad nisu bili bolji. U polufinalu su Hrvatskog kupa i u samom vrhu ljestvice, vrlo blizu plasmana u kvalifikacije Europske lige.

No, u svojoj četvrtoj prvoligaškoj sezoni Lokomotivi nije lako, počela je i pravna borba na temu o kojoj se priča već godinama; "Kako je moguće da druga momčad Dinama igra zajedno s prvom u istom rangu natjecanja?" U realnom svijetu uopće nije u pitanju da je Lokomotiva projekt Dinama, da se radi o drugoj momčadi maksimirskih Plavih. Donedavno, prije preseljenja na Kajzericu, klupski uredi su bili pokraj Dinamovih u Maksimirskoj 128, a oko 80% igrača koji su ove sezone zaigrali za Lokose nekad su bili (ili još uvijek jesu) igrači Dinama. I vladajuća garnitura Lokomotive je 'Dinamova'. Predsjednik Tin Dolički bivši je član Izvršnog odbora Dinama, direktor Božidar Šikić dugogodišnji šef nogometne škole Dinama, kao i Šikić član Skupštine bio je i izvršni direktor Dennis Gudasić, a u stručnom stožeru su redom bivši igrači Dinama Tomislav Ivković, Goran Jurić, Mario Jozić... Svi mladi igrači Lokomotive taj klub vide kao odskočnu dasku za Dinamo, nitko od njih neće pobjeći (službeno ili neslužbeno) od pojma Dinamo II. Da ne govorimo o izjavama koje su davali Dinamovi čelnici i igrači, koje smo posebno izdvojili. Uistinu je zanimljivo pitanje na koji se način Lokomotiva financira, ili primjerice, je li zaradila išta kada je Marcela Brozovića transferirala u Dinamo?

Iako je mnogima to išlo na živce, pravna bitka počela je tek nedavno. Udruga Naš Hajduk prijavila je Dinamo i Lokomotivu Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja jer smatra da imaju zabranjeni sporazum koji krši tržišno natjecanja. No, Agencija smatra da tu za nju nema 'mesa' i cijeli je slučaj proslijedila Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta. Ministar Željko Jovanović za Novi list je ustvrdio:

- Nalaz AZTN-a je vrlo upečatljiv! Njihov nalaz kaže da Lokomotiva i Dinamo nisu dva privrednika, dva kluba, već jedan jedini, pa prema tome ne podliježu pod njihov Zakon. Indirektno su zaključili da su Dinamo i Lokomotiva zapravo jedan klub. Pametnome dosta! Drago mi je da je to zaključak Agencije, jer da je to izjavilo naše Ministarstvo, opet bi krenula vriska da politika želi uništiti Dinamo. De facto, oni su ustanovili tešku povredu sportskih uzusa i sportska inspekcija će temeljem ovog nalaza obaviti nadzor, ustanoviti je li to istina, i djelovati.

U stvarnosti - sve je jasno. Je li to i pravno nepravilno, to ćemo vidjeti. U međuvremenu se Lokomotiva lagano osamostaljuje, sjajni kamp na Kajzerici izgleda sve bolje kako gradnja odmiče, Lokomotivina nogometna škola već sama izbacuje izvrsne igrače poput Marka Pjace, momčad pod Ivkovićem vodstvom blista. Tri i pol godine sve je išlo, no, kako to kod nas već biva, tek nakon toliko vremena kreće ozbiljna istraga je li to sve legalno. Dva su konačna rješenja; Lokomotiva će svoj 100. rođendan koji slavi sljedeće godine proslaviti ili kao klub koji je igrao Europu, ili kao obični hrvatski niželigaš.

IZJAVE KOJE OTKRIVAJU DOVOLJNO

Sreten Ćuk, bivši trener Lokomotive, 5. svibnja 2009.

- Ideja je bila sve Dinamove talente staviti na jedno mjesto. U dogovoru s Dinamovim stručnim stožerom kreirala se stručna politika.

Damir Vrbanović, direktor Dinama, 7. svibnja 2009.

- Mi ćemo još dobro razmisliti o Lokomotivi i hoće li u Prvu ligu.

Tin Dolički, predsjednik Lokomotive, 17. svibnja 2009.

- Nastavljamo uspješnu suradnju s Dinamom, ali na pravno regularni način, po propisima Uefe i HNS-a. Uostalom, Dinamo je prvi pokazao zanimanje za projekt Lokomotiva. Čelnici Dinama uvidjeli su problem oko odljeva juniorskih igrača koji se u prevelikom broju gube na seniorskoj razini, te smo zajednički organizirali takav projekt. Cilj kluba je izbaciti što više kvalitetnih igrača koji nužno ne moraju ići u Dinamo

Ivan Sesar, igrač Lokomotive, 13. rujna 2010.

- U Kopru sam bio standardan, a presudio je poziv Zdravka Mamića. Nakon europskih utakmica me nazvao i rekao kako u meni vidi potencijal za Modre. Njihova ideja je bila da probam u Lokomotivi, da nastavim trenirati i napredovati, pa onda možda dođem i u Dinamo.

Zdravko Mamić, izvršni predsjednik Dinama, 13. studenoga 2012.

- U Dinamu i njegovim klubovima partnerima Lokomotivi i Radniku trenira 2.000 zagrebačke djece svaki dan. A ovdje se troši Dinamova voda, struja, pijesak, trava, rekviziti, pomagala, Dinamovi treneri, stolari, bravari, oružari, omogućavaju toj zagrebačkoj djeci da treniraju.

Dinko Trebotić, igrač Lokomotive, 30. studenoga 2012.

- Lokomotiva je druga momčad Dinama i toga smo svi svjesni. I naravno da mi je cilj jednog dana doći u Dinamo, smatram to normalnim razmišljanjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 10:33