NEZAPAMĆENI SKANDAL

OTKRIT ĆE TKO JE SVE NAMJEŠTAO UTAKMICE? Uhićen Slovenac Suljić, desna ruka kralja nogometne mafije!

Suljić se s USKOK-om nagodio u aferi Offside, a mogao bi biti ključ za otkrivanje lanca namještaljki

Admir Suljić, slovenski državljanin koji se prije dvije godine s Uskokom nagodio u aferi Offside, ponovno je uhapšen u Italiji i mogao bi biti ključ za otkrivanje lanca nogometnih namještaljki u europskim zemljama.

Talijanske vlasti dočekale su Suljića na letu iz Singapura u Milano, a s obzirom da je imao jednosmjernu kartu, mediji pišu kako se sam predao policiji. Suljić je već neko vrijeme lice s Interpolove tjeralice, jer hrvatski poslovi s Vinkom Šakom i Dinom Lalićem nisu bili jedini slučajevi u kojima je potplaćivao igrače i suce.

Interpolov glavni tajnik Ronald Noble smatra da je Suljić čovjek od povjerenja zloglasnog singapurskog mafijaškog šefa Dan Tana, kojeg je Europol nedavno označio kao glavnog neprijatelja svjetskog nogometa.

Da će biti uhićenja, Noble je dao naslutiti u srijedu navečer na press konferenciji u Maleziji. Novinarima je potvrdio kako je „sumnjivac u avionu za Italiju“, ali nije htio otkriti njegov identitet. Nagađalo se čak da se radi o Dan Tanu, pravim imenom Tan Seet Engu, no on neće napustiti svoju kriminalnu oazu. Singapurske vlasti, naime, zasad ga odbijaju izručiti.

Suljića pravosudne vlasti grada Cremone traže još od kraja 2011., otkada je u bijegu. On je karika koja nedostaje u aferi Calcioscomesse, masivnoj istrazi oko namještanja koja je dosad iza rešetaka smjestila više od 50 ljudi, a još 150 ih stavila pod istragu. Ranije tijekom 2011., dogodila se Suljićeva spomenuta nagodba s Uskokom, u kojoj je priznao krivnju u zamjenu za godinu dana zatvora i vraćanje ukupno milijun eura zarađenih namještanjem. Kaznu je odradio dok je bio u pritvoru.

Talijanski su istražitelji otkrili da je 31-godišnji Suljić između 2009. i 2011. na relaciji Singapur-Balkan dogovorio niz namještanja, postavši prvo Tanov ključni čovjek za Istočnu Europu, a zatim i neke zapadne zemlje.

- Budući da se sam odlučio predati, nadamo se da će sada sudjelovati s policijom i priznati joj sve što zna - rekao je jedan od Interpolovih predstavnika na konferenciji u Maleziji.

Iako singapurske vlasti tvrde da njihova policija zasad ne traži Dan Tana, danas su obećale da će asistirati Interpolu u razotkrivanju kriminalne hobotnice. U Europu su tako već poslali četiri svoja istražitelja. Problem je što taj grad-država nema potpisan sporazum o izručenju s mnogim europskim zemljama, pa tako ni Italijom. Noble im je ranije poručio da bi bila "šteta da ignorantskim stavom upropaste reputaciju velikog borca protiv kriminala".

Glavni tajnik Interpola ipak dodaje da Singapur i druge jugoistočne azijske države nisu isključivi krivci za miran san mastermindova namještaljki. Priznao je da je europska policija dosad bila štura u međunarodnom dijeljenju informacija, zbog čega u Aziji nisu raspolagali s dovoljno dokaza.

Prema Interpolovim i Europolovim informacijama, Dan Tan je preko svojih posrednika sucima i igračima isplaćivao i do 100.000 eura po utakmici, a njihovi "krakovi" otkriveni su u 15 država. Bude li kooperativan, Admir Suljić istražiteljima će pomoći da slože kockice i razotkriju sve koji su u tim poslovima umočili prste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:38