OPTUŽBE ZA DISKRIMINACIJU U MORH-u

Žene u vojsci dobivajumanje otpremnine

Ministar obrane Ante Kotromanović ovih je dana predstavnicima sindikata u sustavu obrane dao na mišljenje nacrt prijedloga Odluke o visini otpremnine za državne službenike i namještenike kojima služba prestaje zbog preustroja ili smanjenja snaga.

U sindikatima tvrde kako tom odlukom otpremnine zaposlenicima koji su predviđeni za “izdvajanje” iz sustava više nisu poticajne, već su smanjene na razinu otpremnina ugovorenih Kolektivnim ugovorom za državne službenike i namještenike. Sindikate posebno ljuti to što je ministar Kotromanović ostavio na snazi odredbu prema kojoj žene koje rade u sustavu obrane moraju ići u mirovinu s napunjenih 60 godina i 9 mjeseci života, za razliku od muškaraca koji u mirovinu odlaze sa 65 godina života.

Kao dokaz sindikati navode upozorenje i preporuke Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić. Ona se u siječnju ove godine oglasila na predstavku Sindikata kojom se tražila ocjena usklađenosti sustava poticajnih otpremnina.

Osim toga, javnoj pravobranteljici požalilo se i nekoliko djelatnica MORH-a koje su smatrale da su Odlukom o visini otpremnina diskriminirane u odnosu na muške kolege.

Javna pravobraniteljica u analizi je ustvrdila kako je ženi, onemogućavanjem da u obrambenom sustavu radi do 65 godine, uskraćeno 20-30 tisuća kuna otpremnine u odnosu na muškog kolegu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 21:17