ZIMSKE NEPRILIKE

FOTO, NOVI SNIJEG U ZAGREBU, Ulice čiste i beskućnici; ZET: Svi tramvaji i autobusi voze, ali u skladu s uvjetima na cestama

 Goran Mehkek / CROPIX

11:59 Zagrebački beskućnici smješteni u Kosnici danas su samoinicijativno organizirali čišćenje Domovinskog mosta u Zagrebu, kako pješaci više ne bi morali hodati po cesti.

10:45 - Cijelom prometnom mrežom uspostavljen je tramvajski i autobusni promet od 10.30 sati te prometuju sukladno uvjetima na cesti, izvijestio je ZET.

7:30 Iz Državnog hidromeorološkog zavoda za danas najavljuju oblačno vrijeme, a kraća sunčana razdoblja moguća su na Jadranu i u Slavoniji.

U Gorskome kotaru, Lici i sjeverozapadnom području povremeno snijeg , a znatniji novi snježni pokrivać očekuje se samo u gorju.

U Slavoniji i Baranji će padati slaba kiša, koja se ponegdje može smrzavati na tlu, a na Jadranu kiša mjestimice uz grmljavinu.

ZAGREB OPET PRED KOLAPSOM Bandić: 'Nema bolje zimske službe od naše!'

Vjetar većinom slab, na Jadranu umjerena do jaka, u noći na sjevernom dijelu na udare i olujna bura, a na srednjem Jadranu prijepodne umjereno jugo i istočnjak.

Najviša temperatura u kopnenom području uglavnom između -1 i 4, na Jadranu od 5 na sjevernom do 12°C na srednjem.

Sutra će u unutrašnjosti biti oblačno sa snijegom, pri čemu se više snijega očekuje u Slavoniji i Lici uz stvaranju novog snježnog pokrivača većeg od 15 cm, dok u Zagrebu se predviđa da bi moglo pasti 10-tak centimetara novog snijega.

Na Jadranu uz promjenljivu naoblaku mjestimice kiša. Puhat će umjerena i jaka, na udare i olujna bura prema kraju dana u slabljenju.

U subotu u unutrašnjosti nakon hladnog i maglovitog jutra bit će djelomice sunčano i bez oborina. U nedjelju se očekuju nove oborine, uglavnom susnježica i snijeg . Na Jadranu umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom. U subotu sunčanije i uglavnom suho, a u nedjelju oborine mogu biti i obilnije. Puhat će jaka bura, a od subote jugo u jačanju.

Zbog zimskih uvjeta u gradu, osobito u brdskim predjelima, ZET jutros javlja kako do završetka čišćenja kolnika od snijega i leda privremeno su neke linije obustavljene ili skraćene, dok tramvajske linije prometuju bez poteškoća.

OBUSTAVLJENE AUTOBUSNE LINIJE

135 (Črnomerec - Graberje)

129B (Mandaličina - Vrhovec)

142 (Vrapčanska aleja - Jačkovina)

SKRAĆENE AUTOBUSNE LINIJE

139 (Reljkovićeva - Jelenovac - Reljkovićeva) skraćena do Sportskog centra Jelenovac

131 (Črnomerec - Bizek) do Cementare

164 (Savski most - Horvati - Komari) do Horvata

105 (Kaptol - Britanski trg) ne prometuje preko Ilirskog trga

Podsjetimo, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je jučer na konferenciji za novinare da će danas angažirati tisuću studenata i ljudi sa Zavoda za zapošljavanje da pomognu u čišćenju grada. Satnica će im biti plaćena između 17 i 35 kuna, a njihov rad nadzirat će "mala zimska služba".

Bandić je pozvao građane da očiste snijeg ispred svojih pragova, starije sugrađane da ne izlaze iz domova bez osobite potrebe te sve građane zamolio da koriste javni prijevoz, a ne osobne automobile, jer javni prijevoz, rekao je, funkcionira. "Neće se veseliti oni koji priželjkuju da grad kolabira", poručio je Bandić, dodavši da "nema bolje zimske službe u Europi od naše".

Osvrnuvši se na tvrdnje kako mu trenutačna situacija sa snijegom pogoduje za skupljanje predizbornih bodova, Bandić je kazao da se "nada da snijeg neće padati do 17. svibnja" i upitao "bi li kao Batman trebao loviti pahulje da ne padnu na tlo".

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika jučer je u Traumatološku kliniku u zagrebačkoj Draškovićevoj ulici primljeno gotovo trideset ozlijeđenih, uglavnom zbog lomova, kazao je sinoć za Hinu dežurni liječnik. Prema njegovim riječima, ozljede su mahom uzrokovane zbog padova na snijegu i ledu, dok je jednoj mlađoj osobi na glavu pao snijeg sa zgrade. U desetak slučajeva riječ je o prijelomima koji se karakteriziraju kao teže ozljede, no nitko nije u životnoj opasnosti, kazao je. Većina ozlijeđenih je nakon pružene pomoći puštena kućama, a jedna osoba je zadržana radi operacije.

HŽ: Željeznički promet odvija se otežano

Sve pruge na području Republike Hrvatske otvorene su za promet, ali zbog velike količine snijega željeznički promet teče s poteškoćama i otkazane su mnoge linije, izvijestile su jutros Hrvatske željeznice (HŽ).

Na relacijama na kojima su otkazani lokalni putnički vlakovi, brzi i IC-vlakovi voze kao putnički, odnosno zaustavljaju se u svim kolodvorima i stajalištima kako bi svi putnici stigli do svojih odredišta.

Na relaciji Split-Zagreb Glavni kolodvor vlak broj 824 kasni u dolasku 40 minuta, vlak broj 825 iz Zagreba za Split kasni u dolasku 75 minuta, a vlak broj 703 iz Rijeke za Osijek 40 minuta.

Promet ostalih vlakova odvija se uz kašnjenja od 10 do 30 minuta.

Otkazani su sljedeći vlakovi: Harmica (4,42) - Dugo Selo (5,55), Zagreb Glavni kolodvor (6,23)-–Savski Marof (6,55), Harmica (5,18) - Dugo Selo (6,29), Dugo Selo (6,23) - Savski Marof (7,27), Zagreb GK (6,22) - Dugo Selo (6,51), Dugo Selo (7,17) - Savski Marof (8,23), Dugo Selo (7,25) - Zagreb Glavni kolodvor (7,54), Savski Marof (7,06) - Zagreb Glavni kolodvor (7,41), Savski Marof (7,36) - Zagreb GK (8,10), Savski Marof (8,50) - Dugo Selo (9,54), Moravice (8.00) - Zagreb Glavni kolodvor (10,47).

Također ne voze vlakovi: Karlovac (3,52) - Duga Resa (4,03), Duga Resa (4,15) - Zagreb Glavni kolodvor (5,25), Karlovac (3,52) - Duga Resa (4,03), Duga Resa (7,23) - Karlovac (7,34), Karlovac (5,27) - Moravice (7,43), Rijeka (6,00) - Moravice (7,54), Ogulin (6,30) - Rijeka (9,09), Novska (5,40) - Zagreb Glavni kolodvor (8,26), Zagreb Glavni kolodvor (5,35) - Volinja (8,58), Sisak Caprag (8,20) - Zagreb Glavni kolodvor (9,32), Volinja (1107) - Sisak (13,25), Novska (3,15) - Zagreb Glavni kolodvor (5,20), Zagreb Glavni kolodvor (5,05) - Novska (7,12), Zagreb Glavni kolodvor (9,40) - Vinkovci (15,11), Vinkovci (9,43) - Zagreb GK (15,16), Vinkovci (5,01) - Slavonski Brod (6,18), Slavonski Brod (9,43) - Novska (11,06) i Novska (7,35) - Slavonski Brod (9,06).

HAK: Zbog vjetra na D8 od Bakra do Senja zabrana prometa za I. skupinu vozila

Zbog vjetra na dionici Jadranske magistrale D8 od Bakra do Senja zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I skupina), izvijestio je jutros Hrvatski autoklub (HAK).

Zbog zimskih uvjeta promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu na autocestama A6 Rijeka-Zagreb, između čvorova Kikovica i Bosiljevo 2, A7 GP Rupa-čvor Diračje, A9 Umag-Pula i B8 Kanfanar-tunel Učka-Matulji, te na pojedinim dionicama u Istri, Lici, Gorskom Kotaru, Hrvatskom primorju, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, te nadijelu srednjeg Jadrana.

Zbog zimskih uvjeta prekinut je promet teretnih vozila na graničnim prijelazima Dubrava Križovljanska, Lupinjak, Pasjak, Rupa, Jurovski Brod, Mursko Središće i Brod na Kupi na ulasku, a na Macelju oba smjera.

U prekidu su katamaranske linije Split-Hvar-Vela Luka- Ubli, Split-Vis i Split-Hvar-Korčula i na riječkom području prema Novalji i Rabu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 19:03