IZAZOVNA POZICIJA

'KAD SU ME VEĆ IZABRALI, NEKA ME PODRŽE' Nova šefica Povjerenstva za sukob interesa

- Iskreno, zbog mojih godina nisam očekivala da ću biti izabrana, a pogotovo nisam očekivla da ću biti izabrana za predsjednicu Povjerenstva. Mislila sam da je moja dob komparativni nedostatak u odnosu na druge kandidate.

No, sada kada sam izabrana, smatram da se to što sam relativno mlađa osoba može pozitivno iskoristiti, i to tako da se interpretira kao poruka javnosti da su novoizabrani članovi Povjerenstva osobe neopterećene hipotekama funkcija koje su do sada obavljale i doista osobe koje nisu u sprezi s bilo kojom političkom grupacijom ili interesnom skupinom - poručila je Dalija Orešković, 35-godišnja diplomirana pravnica koja je u petak izabrana za predsjednicu Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa.

Bojkot oporbe

- Svjesna sam da se u tome što sam relativno mlađa osoba kriju i zamke. Ako rad novoosnovanog Povjerenstva ne ispuni očekivanja i ako se u našem radu budu pronalazile opravdane zamjerke, najlakše će moj kredibilitet ugroziti tvrdnje da je tome bilo krivo neiskustvo ili nedovoljna snaga. Zbog toga ću biti dodatno oprezna i uložit ću svu svoju profesionalnu energiju, a i svoje ljudske osobine, da zadaće koje su mi povjerene obavim profesionalno i dostojanstveno. Razumijem razloge zbog kojih je oporba bojkotirala glasovanje, no to je dio političkog dijaloga i političkog natjecanja i nadmudrivanja s kojim mi novoizabrani članovi Povjerenstva nemamo veze - rekla je Dalija Orešković.

Tijekom razgovora priznala je kako je sebe, sve do ovog petka, doživljavala samo kao jednog od 200-tinjak kandidata koji vrlo vjerojatno neće biti izabrani.

- Smatrala sam da sam samo jedna više-manje potpuno anonimna odvjetnica i da mi, zbog toga što nitko od saborskih zastupnika nema nikakvih većih saznanja o meni i mome dosadašnjem radu, oni koji biraju zapravo i nemaju puno razloga pokloniti povjerenje za obavljanje tako velike i za Hrvatsku u ovom trenutku iznimno važne funkcije. No, sada kada sam imenovana, očekujem da će se svi političari, i oni koji su sudjelovali u glasovanju, i oni koji su ga bojkotirali, prepoznati vrijednosti za koje se zauzimam i da će meni i ostalim članovima pružiti bezrezervnu potporu - odlučna je gospođa D. Orešković koja slobodno vrijeme najradije provodi sa svojim blizankama i suprugom, inače sinom Slavena Letice .

Nisam kao Josipović

U životopisu je navela da je završila Osnovnu glazbenu školu Ivana Zajca, i to klavir. Ponekad za svoju dušu zna zasvirati, ali za sebe kaže da je daleko od virtuoza. Niste baš kao predsjednik Ivo Josipović, pitali smo je.

- Ma ne. Ni blizu. Imam klavir u dnevnom boravku, koji je više podsjetnik na moje djetinjstvo, ali daleko od toga da znam dobro svirati - skromno je odgovorila, ne želeći više pričati o svojem privatnom životu. Iz razgovora je bilo očito naslutiti da se ne smatra zvijezdom, pogotovo ne političkom, kako bi neki građani možda mogli pogrešno percipirati, jer će njena uloga biti upravo suprotno: kontrolirati rad i otkrivati eventualne nezakonitosti u radu svih političara u zemlji.

Kao svoje saveznike vidi nevladine udruge, građane i medije, a sebe samo kao jednog državnog dužnosnika koji će služiti narodu i nastojati promijeniti do prije nekoliko godina učestalo mišljenje mnogih da su mito i korupcija normalno stanje stvari, protiv kojih je nemoguće se boriti.

- Ne smijem komentirati aktualne sudske postupke vezane uz korupciju političara, ali vam mogu reći da se više neće toliko čekati da se nešto poduzme. U Hrvatskoj više ne smiju pod normalno biti prihvaćene izjave: ‘Tko je jamio, jamio je’ ili ‘Budala je onaj tko se nije obogatio’. Jedini mi je strah da se mandat ovog Povjerenstva na kraju ocijeni kao loše obavljen posao. Ne bih si to mogla oprostiti - rekla je D. Orešković, priznavši da će joj ipak nedostajati odvjetnički posao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 17:53