AKCIJA U RIJECI

POLICIJA UPALA U NOVI LIST Novinari prijavili Upravu riječkog lista: Sumnja se na izvlačenje novca

rijeka, 010405novi list, zgradafoto tea cimas-desk-
 Tea Cimaš/CROPIX

Zbog sumnji da su vlasnik Albert Faggian i upravni odbor izvlačili novac iz tvrtke, policija već neko vrijeme češlja poslovanje riječkog Novog lista. To nam je potvrdio Damir Cupać, predstavnik radnika u Nadzornom odboru koji ističe da ne smije otkrivati detalje jer je istraga još uvijek u tijeku.

Cupać, međutim, potvrđuje da policija postupa po kaznenoj prijavi koju su prije tri tjedna zajednički podnijeli on i novolistovska podružnica Sindikata novinara Hrvatske na čelu s Marinkom Glavanom.

- Prijava je podnesena zbog osnovanih sumnji u počinjenje niza kaznenih djela od strane predsjednika Uprave Gorana Kneževića te članova Uprave Alberta Faggiana i Slavena Žmaka kojima je tvrtka dovedena u stanje nelikvidnosti - rekao nam je Cupać.

Neslužbeno, sporna su dugovanja drugih tvrtki u sustavu vlasništva Alberta Faggiana, Glasa Istre novina, Glasa Istre trgovine i RTD-a koji je izdavač Zadarskog lista. Prema onome što se tvrdi u kaznenoj prijavi koja Faggiana i ostatak Uprave, među ostalim, tereti za sklapanje štetnih ugovora i zloporabu položaja i ovlasti.

Naime, dugovi Glasa Istre i zadarskog lista Novom listu, u čijoj se tiskari te lokalne novine tiskaju, prešla su 10 milijuna kuna. Time je, kako se tvrdi, ugroženo osnovno poslovanje Novog lista pa se već neko vrijeme javljaju problemi oko plaćanja papira za tiskaru, kao i isplate plaća zaposlenicima. Kako smo doznali od zaposlenika, plaća za veljaču kasni već tri tjedna, a neizvjesno je kada će je i da li će je uopće dobiti.

Predsjednik Uprave Novog lista Goran Knežević također nam je potvrdio da je policija, po prijavi dvoje zaposlenika, tražila uvid u poslovanje te tvrtke te da su izuzeti određeni dokumenti vezani uz ugovore s Faggianovim tvrtkama.

Knežević je rekao da su napravili zahtjev da se do petka Novom listu uplati pola milijuna kuna, a ostatak dugovanja trebao bi se naplatiti sukcesivno, kroz period koji je u realno izvedivim okvirima. Na pitanje koliki je taj period Knežević je odgovorio do šest mjeseci.

Kako navodi predsjednik Uprave, dug Glas Istre novine prema Novom listu u ovom trenutku iznosi 6 milijuna kuna, Glas Istre trgovine 2 milijuna i RTD-a 1,9 milijuna kuna.

- Ne bih rekao da se pogodovalo tim tvrtkama jer su cijene na razini komercijalnih, a dug je u povijesti znao biti i veći - rekao je Knežević.

Tvrdi da će, ukoliko se te tvrtke ne budu držale dogovorenog reprograma duga, prekinuti tisak njihovih novina i aktivirati jamstva.

Što se tiče plaća zaposlenika, Knežević tvrdi da će minimalni dio biti isplaćen do petka, a ostatak u najkraćem mogućem roku.

Prema njegovim riječima, Novi list trenutno nema poreznog duga te nema prekida isporuke repromaterijala, a zalihe papira su dovoljne za normalno funkcioniranje novine.

Inače, geneza poslovnih problema Novog lista seže još u "mandat" Roberta Ježića, vlasnika propalog Diokija i bivšeg bliskog prijatelja Ive Sanadera koji je tu novinu kupio u ožujku 2008. godine, što je bilo posebno isplativo zaposlenicima koji su do tada, zahvaljujući uspješno provedenoj kuponskoj privatizaciji 90-ih, posjedovali dioničke udjele.

Iako je u početku Ježić "ulagao" u Novi list, podignuvši novu zgradu, zaposlivši dobar dio novinara iz konkurentskih novina i tjednika te pokrenuvši vrlo brzo propali sportski dnevnik Sport plus, svi ti potezi, uglavnom bazirani na kreditima, nakon odlaska Ive Sanadera s vlasti došli su na naplatu. Istovremeno, Ježić je od Novog lista za svoj Dioki posudio 17,5 milijuna kuna koji do današnjeg dana nisu vraćeni. Iznos se s kamatama popeo na preko 20 milijuna kuna i s obzirom na probleme u kojima se Dioki nalazi ušao je u stečajnu masu pa je pitanje da li će i kada biti naplaćen.

Albert Faggian, koji je u svom portfelju već imao Glas Istre, kupio je Novi list je krajem 2011. godine od Zagrebačke banke koja je kao vjerovnik Diokija aktivirala založno pravo na većinski udjel u toj tvrtki, i to za 86 milijuna kuna. Tome je prethodio neuspješni manevar za preuzimanje Novog lista od grupacije prominentnih riječkih poduzetnika pod patronatom ministra financija Slavka Linića, tada još uvijek člana oporbe. Međutim, kada je nesuđeno preuzimanje poprimilo razmjere političkog skandala riječki poduzetnici odustali su od akvizicije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 01:13