SJEDNICA VLADE

VLADA RASPISALA LOKALNEIZBORE ZA 19. SVIBANJRok za predaju lista je 2. svibnja

 Damjan Tadić/CROPIX

Vlada je danas raspisala lokalne izbore , koji će se održati treće nedjelje u svibnju, odnosno 19. svibnja.

Sadašnje županijske skupštine, te gradska i općinska vijeća, bit će raspušteni 18. travnja, pa do tada moraju završiti započete poslove. Kao razlog za raspuštanje lokalnih predstavničkih tijela tek za tjedan dana, ministar uprave Arsen Bauk naveo je izbore za Europski parlament, koji se održavaju ovog vikenda, što će izbornim povjerenstvima pružiti priliku da kvalitetno odrade posao. Osim toga, ako odluka o raspuštanju stupi na snagu 18. travnja, rokovi za predaju lista teku do 2. svibnja, što je dan poslije blagdana.

Usporedo s izborima predstavnika u županijske skupštine, te gradska i općinska vijeća, građani će neposredno birati i župane, gradonačelnike i općinske načelnike, te njihove zamjenike. Birat će se i zamjenici župana, gradonačelnika i načelnika iz redova nacionalnih manjina.

Nacionalna strategije za uključivanje Roma: Vlada će izdvojiti 46 milijuna kuna

Vlada je danas prihvatila Akcijski plan za provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma za razdoblje do 2015. godine.

U proračunu za ovu i sljedeće godine za provedbu tog Akcijskog plana, kazao je potpredsjednik Vlade Neven Mimica, izdvojit će se ukupno 46 milijuna kuna. Akcijski plan je plod suradnje 29 ministarstava i institucija, kao i predstavnici međunarodnih i romskih organizacija. U njemu se navode aktivnosti koje se namjeravaju poduzeti za podizanje kvalitete života romske zajednice u Hrvatskoj, posebno u segmentu obrazovanja, zapošljavanja, prostornog uređenja, stanovanja i zaštite okoliša, istakao je Mimica. (A. M.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 06:55