RATKOV POVRATAK

JUTARNJI OTKRIVA ČAČIĆEV PLAN S kim će se prvo obračunati i kako se namjerava vratiti na vlast

Oprostit će svima osim ‘stranačkim talibanima’. Milanoviću ništa ne zamjera i misli da je bio korektan
 Željko Hajdinjak/CROPIX

Politički istomišljenik Radimira Čačića , koji je želio ostati anoniman jer smatra da se javnosti, nakon što je izašao iz zatvora, prvo treba obratiti bivši predsjednik HNS-a i nekadašnji prvi potpredsjednik Vlade, upozorio je kako je u HNS-u zavladala prava panika nakon njegova izlaska na slobodu.

“Bilo se lako obračunavati s Čačićem dok je bespomoćan čamio u zatvoru, no sada će trebati puno hrabrosti da bi mu se pogledalo u oči. On je postao noćna mora, strah i trepet za neke istaknute HNS-ovce jer nemaju pojma što sve može učiniti i koliko će ljudi privući u svoju novu stranku. Pogotovo stoga što je tek sada, nakon što se potpora javnosti spustila na svega 1,5 posto, dakle na najniže grane u povijesti, dio vodećih narodnjaka počeo shvaćati koliko se pogriješilo kada se izbacilo Ratka Čačića iz stranke. Jasno im je da je dramatično urušavanje stranke posljedica odnosa spram Čačića, nesposobnosti sadašnjeg vodstva, ali i uvjerenja birača HNS-a da bez utemeljitelja narodnjaka to više nije stranka za koju su nekoć glasovali. Tek im je sada došlo do pameti da će skupo platiti nepravedan i nepošten odnos prema Čačiću jer se više nikada s propalom strankom neće moći vratiti na političku scenu. Jasno im je, naime, da će HNS doživjeti sudbinu HSLS-a te da će se pretvoriti u marginalno političko društvance bez ikakva utjecaja i moći. S pravom se boje Čačića, znaju da je duboko povrijeđen izdajom i prevarom, a budući da je sjajan politički animator i vrlo uvjerljiv u razgovorima, uskoro će na svoju stranu pridobiti mnoge koji su se dosad dvoumili i nisu bili sigurni što im je raditi.”

Izlazna strategija

I jedan drugi bivši dužnosnik HNS-a uvjeren je da će njegova bivša stranka teško preživjeti izlazak Radimira Čačića iz zatvora.

“Nije nikakva tajna da mnogi već razmišljaju o svojoj izlaznoj strategiji iz sadašnje situacije. Ne mogu prijeći u neku drugu stranku jer je pitanje bi li ih uopće netko i primio, ne mogu ostati u HNS-u koji je osuđen na propast pa im je jedini izlaz, ako imaju još političkih ambicija, priključiti se Čačiću. A on je spreman oprostiti svima, osim stranačkim talibanima koji su se beskrupulozno obračunali s njim dok se nije mogao braniti. Najviše je, dakako, razočaran Vesnom Pusić koju je politički izmislio i doveo u HNS, a ona je povela harangu protiv njega samo da se domogne stranke i njegove funkcije prvog potpredsjednika Vlade. Jednako ga je tako razbjesnilo ponašanje ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka za kojega nitko nije ni znao, ni čuo dok ga Čačić nije doveo u Zagreb i postavio na funkciju kojoj nije dorastao. No, Čačić je računao da će Vrdoljak barem pomoći u realizaciji njegovih ideja i projekata. Ne može prijeći ni preko okretanja leđa Srećka Ferenčaka zbog kojega se, braneći ga od sudskog procesuiranja, posvadio s pola Hrvatske jer je stao u njegovu obranu tvrdeći da je nevin. Posebno je ljut na ponašanje mladog Štromana kojega je forsirao i predvidio za najvišu funkciju u stranci, kao i ministrice Mrak-Taritaš koja upravo dovršava devastaciju HNS-a u Zagrebu. S njima Čačić više ne želi imati nikakva posla, niti se namjerava njima baviti jer ta stranka više neće nikome biti konkurencija ni ozbiljan politički faktor.”

Postaviti stranku

Iz razgovora s nekolicinom Čačićevih prijatelja saznali smo da on, suprotno nekim tvrdnjama, uopće nije ljut ni razočaran premijerom Zoranom Milanovićem. Smatra da se on prema njemu ponašao vrlo korektno te da nije mogao ništa jer su ga Vesna Pusić, Ivan Vrdoljak i ostali iz te grupe odlučili uništiti i izbaciti iz HNS-a i Vlade. Zbog toga, ali i zbog činjenice da će mu trebati vremena za konstituiranje nove stranke, Čačiću, tvrde njegovi sljedbenici, nije ni na kraj pameti rušiti Vladu Zorana Milanovića. Prijevremeni izbori nikako mu ne odgovaraju jer najprije mora svoju novu stranku postaviti na noge.

Da bi se predvidjeli daljnji potezi Radimira Čačića, valja poznavati njegovu psihološku strukturu, političke ambicije, životne i radne navike te energiju. Dugogodišnji politički lider koji nije član HNS-a, ali vrlo dobro poznaje Čačića, smatra kako je vrlo važno to što je on materijalno osiguran do kraja života pa s te strane nema nikakvih briga i opterećenja i ne treba kalkulirati.

“Čačić je prepun energije, volje, želje i ambicija da još nešto važno napravi. Svjestan je također da mu po obrazovanju i znanju, iskustvu i zrelosti nema ravna na političkoj sceni.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Magazina Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 12:44