ŠOKANTNO PRIZNANJE

'NAŠI ČLANOVI SU BILI NACISTI, A ONI KOJI SU BILI ŽIDOVI ZAVRŠILI SU U LOGORIMA' Otkrivena stravična povijest slavne Bečke filharmonije

BEČ - Glasovita Bečka filharmonija priznala je da su mnogi članovi orkestra bili članovi nacističke stranke tijekom Hitlerove vlasti i da su njezini židovski članovi završili u logorima smrti.

Orkestar, koji se našao izložen kritikama zbog prikrivanja svoje povijesti, u nedjelju navečer objavio je prvi put pojedinosti o svom postupanju tijekom vladavine nacista, uključujući biografije židovskih članova koji su iz njega izbačeni i poslani u logore smrti.

Austrija sve do 1991. godine, više od četiri desetljeća od kraja Drugog svjetskog rata, nije formalno priznala i izrazila žaljenje zbog svoje uloge u Hitlerovu Trećem Reichu i u holokaustu.

Austrija će u utorak obilježiti 75. godišnjicu pripojenja nacističkoj Njemačkoj, događaja koji je u to doba većina Austrijanaca pozdravila.

Bečka filharmonija, jedan od najuglednijih orkestara svijeta, najpoznatija je po svom tradicionalnom novogodišnjem koncertu koji obično putem televizije prati više od 50 milijuna gledatelja u 80 zemalja. Manje je poznato da je taj koncert nastao kao instrument propagande pod nacističkom vlašću 1939. godine. Orkestar je prije toga rijetko svirao glazbu po valcerima poznate skladateljske obitelji Strauss koja je danas obvezni dio repertoara znamenitog novogodišnjeg koncerta.

U nedjelju je orkestar objavio popis svojih židovskih članova koji su završili u logorima, kao i ljudi nagrađenih počasnim priznanjima i odličjima filharmonije koja su se tradicionalno davala glazbenicima, ali su se tijekom nacističkog razdoblja uručivala i visokim političkim dužnosnicima i časnicima.

Ukupno 60 od 123 člana orkestra bili su 1942. članovi nacističke stranke ili su željeli postati članovi, a dva su bili pripadnici SS-a, vojnog krila nacističke stranke, objavila je filharmonija u nedjelju.

Sadašnji predsjednik filharmonije Clemens Hellsberg napisao je prije 20 godina povijest Bečke filharmonije, "Demokracija kraljeva", u kojoj se sada objavljene činjenice ne navode. On je rekao da u doba kada je pisao knjigu nije imao pristup svim relevantnim dokumentima.

Hellsberg je govorio u uvodu u dokumentarni film austrijske državne televizije ORF-a o povijesti orkestra u doba nacizma, naručenom kako bi se njegovo emitiranje podudaralo s objavom novih informacija o povijesti filharmonije na njezinim internetskim stranicama.

Pojedinosti o 13 glazbenika koji su istjerani iz orkestra zbog njihova židovskog podrijetla nakon pripajanja Austrije Njemačkoj 1938. godine, od kojih je pet umrlo u koncentracijskim logorima, također su prvi put objavljene.

Dirigent Josef Krips je istjeran i radio je u tvornici hrane godinama no dopušteno mu je da se vrati natrag nakon poraza nacističke Njemačke 1945. godine.

Bernadette Mayrhofer, neovisna povjesničarka s bečkog sveučilišta, rekla je da je isključivanje židovskih glazbenika počelo i prije 1938. godine u doba "austrofašizma", razdoblju autoritarne vlasti u Austriji u mnogim elementima slične talijanskom fašizmu. "Znalo se ima li tko židovske korijene ili suprugu Židovku", rekla je agenciji Reuters.

Mnogi su se članovi filharmonije pridružili njemačkoj nacističkoj stranci koja je u to doba u Austriji, prije pripojenja (Anschlussa) 1938. godine, bila ilegalna. Nakon rata, u doba "denacifikacije", otpuštena su samo četiri člana orkestra, a šestero ih je umirovljeno.

U vezi s dodjeljivanjem priznanja nacistima, Hellsberg je izjavio da filharmonija sada mora donijeti demokratsku odluku hoće li te nagrade povući.

Baldur von Schirach, nacistički guvenrner Beča koji je nadgledao deportaciju desetaka tisuća Židova u koncentracijske logore i bio osuđen na 20 godina zatvora na sudu u Nuernbergu nakon rata, počasni prsten orkestra dobio je 1942. godine.

U jednom od novih članaka objavljenim na internetskim stranicama orkestra (www.wienerphilharmoniker.at), bečki povjesničar Oliver Rathkolb napisao je da je zamjenski prsten Schirachu dan 1966. ili 1967. nakon što je pušten iz zatvora.

Po vjerodostojnim svjedocima, prsten mu je predao trubač Helmut Wobisch, tadašni ravnatelj orkestra i bivši pripadnik SS-a, kaže se u Rathkolbovu članku.

Harald Walser, zastupnik Zelenih u austrijskom parlamentu i jedan od najglasnijih i najupornijih kritičara Bečke filharmonije, pozdravio je odluku orkestra da bude transparentniji no ocijenio je da se nije išlo dovoljno daleko. "To je mali korak u ispravnom pravcu. No još smo daleko od odgovarajućeg pristupa arhivama", rekao je Reuters.

Troje povjesničara koje je angažirao orkestar imalo je manje od dva mjeseca da napišu svoje članke nakon što je uprava orkestra u siječnju donijela odluku o objavi neugodne informacije. Uslijedio je to nakon novogodišnjeg koncerta kada obično i najviše oživljavaju kritike.

Svo troje se ranije bavilo tom temom.

Fritz Truempi, jedan od njih, rekao je da su mu bile potrebne tri godine da dobije pristup materijalima za istraživanje za njegovu knjigu "Politizirani orkestar" ("Politisierte Orchester") objavljene 2011. godine. Radi se o studiji bečke i berlinske filharmonije pod nacizmom.

Novogodišnji koncert promicao je sliku Beča kakvu je želio ministar nacističke propagande Joseph Goebbels. On je u svojim dnevnicima napisao da se austrijska prijestolnica mora doživjeti kao grad "kulture, glazbe, optimizma i radosti".

"Novogodišnji koncert izmišljen je u vrijeme nacista", rekao je Truempi agenciji Reuters.

Orkestar, čiji je ugled usko povezan s Bečom Haydna, Mozarta i Beethovena iz 18. stoljeća, već je dugo jedna od najvećih turističkih atrakcija grada i integralni dio "brendiranja" Beča.

Truempi priznaje da je orkestar konačno došao do točke na kojoj je uvidio da mu njegova dugogodišnja politika, vođena kako bi se štitio ugled orkestra, zapravo šteti. "Vidim to i kao pitanje upravljanja imidžem. Dugo su vremena pokušavali održati strogi nadzor nad svojim "brandom" ali je, na kraju, politički pritisak postao takav da je najbolje rješenje bilo otvoriti se", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:10