DRUGAČIJA OBITELJ

POVIJESNA ODLUKA SUDA Dozvolili muškarcu i ženi koji su 'samo prijatelji' posvajanje djeteta!

Argument prijatelja-roditelja je bio da je za budućnost djevojčice u interesu da ima dva roditelja, među ostalim i zato jer bi imala bolju medicinsku skrb i mogućnosti školovanja

Sud u New Yorku je dozvolio muškarcu i ženi koji su 'samo prijatelji' da usvoje djevojčicu iz Etiopije, što je postavilo novi sudski presedan.

Dvoje prijatelja, čija imena nisu objavljena, upoznali su se 2000. godine i otada su bliski prijatelji. Prije nekoliko godina žena je željela zatrudnjeti i njen prijatelj je pristao biti donator sperme. Međutim, kako ona nije mogla ostati trudna, 'odlučili su da će zajedno usvojiti dijete', navodi se u sudskoj dokumentaciji.

'Proveli su godine planirajući i nadajući se djetetu', a njihovi snovi ostvarili su se 2011. kada je žena uspjela posvojiti djevojčicu iz Etiopije. Zajedno su otputovali u Afriku da djevojčicu dovedu kući, ali kako nisu bili u braku samo je ona mogla postati posvajatelj. No, sudskom odlukom željeli su postići ono što im propisi nisu omogućavali – da i njen prijatelj postane otac posvojene djevojčice iako nisu u ljubavnoj vezi niti stanuju zajedno.

Sutkinja Rita Mella odobrila je njihov zahtjev.

- Od kada su upoznali djevojčicu prije dvije godine muškarac i žena funkcioniraju kao roditelji djevojčice, ona ih zove mama i tata, a iako žive u odvojenim kućanstvima stvorili su brižnu okolinu za djevojčicu, što uključuje i dobro promišljenu i fleksibilnu metodu dijeljenja roditeljskih odgovornosti između njihovih domova – navela je sutkinja u obrazloženju, dodajući kako je djevojčica dobro prilagođena suživotu s muškarčevim životnim partnerom/icom (u engleskom jeziku spol nije jasan!) i ženinim sustanarom.

Argument prijatelja-roditelja je bio da je za budućnost djevojčice u interesu da ima dva roditelja, među ostalim i zato jer bi imala bolju medicinsku skrb i mogućnosti školovanja, a sutkinja je argument prihvatila s obzirom na to da propisi dopuštaju posvajanje 'intimnim partnerima' navodeći kako ta fraza može značiti i blizak dugotrajan odnos.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 22:55