VIŠE NEMA MJESTA

SVAKI TREĆI AZILANT U SRBIJI IZBJEGLICA IZ SIRIJE 'Stanje u Siriji je stravično i nemamo hrane'

BEOGRAD - Od četrdesetak imigranata koji svaki dan u Srbiji zatraže azil, više od trećine njih izbjeglice su iz Sirije, a u objektima za smještaj izbjeglica više nema mjesta, objavili su u nedjelju beogradski elektronički mediji.

U Centru za azil u Bogovađi, u središnjoj Srbiji, trenutačno je 150 osoba koje su zatražile azil, a među njima je 44 državljana Sirije.

"Svaki dan u kamp pristiže oko 40 novih tražitelja azila, od kojih je petnaestak podrijetlom iz Sirije", rekao je agenciji Tanjug pravni savjetnik i pomoćnik ravnatelja Centra za prihvat azilanata u Bogovađi Milan Vladić.

Uglavnom su to mlađi, pretežito obrazovani ljudi u dobi od 20 do 25 godina. Većina ih je napustila zemlju zbog ratnih sukoba, dok su rijetki u Srbiju došli iz ekonomskih razloga. Mjesta u kampu, unatoč prenapučenosti, mogu se naći jedino za žene s djecom, za osobe teškog zdravstvenog stanja ili malodobne osobe bez pratnje.

Novinari koji su u kampu razgovarali s azilantima iz Sirije, bilježe svjedočenja o okolnostima koje su te ljude nagnale da napuste domovinu. Većina njih ističe da je stanje u Siriji "stravično, da nema hrane".

Upitani za mišljenje o stranoj intervenciji, sirijski azilanti u Srbiji odgovaraju kako tu prijetnju ne drže toliko realnom te da "svijet ne govori istinu", a da oni samo žele mir, objavio je internet portal B92 .

Azilanati su već nekoliko mjeseci bez kontakta sa svojim obiteljima jer u Siriji "nema interneta, nema telefona, nema komunikacije".

Prema riječima dužnosnika kampa za azilante, većina njih zadržava se u centru oko dva tjedna, dok se ne snađu ili ne pronađu neki način da napuste Srbiju, jer su uglavnom zainteresirani nastaviti put prema zemljama zapadne Europe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:39