IZ PARIZA DANIJELA MIHALIĆ ĐURICA

INFOGRAFIKA, FIJASKO AKCIJE U SOMALIJI Kako su islamisti porazili Hollandeove najbolje jedinice

Francuska je ponovno u središtu međunarodne politike, a socijalistički predsjednik François Hollande podigao je razinu zaštite od terorizma nakon što se u samo dva dana zemlja upustila u čak dvije odvojene vojne akcije - u Somaliji i Maliju, nakon čega su radikalni islamisti zaprijetili Francuskoj odmazdom zbog najnovijih vojnih intervencija.

U kratkom i sumornom subotnjem TV obraćanju francuski predsjednik Hollande potvrdio je da su dva francuska vojnika poginula u akciji spašavanja taoca u Somaliji , pri čemu su somalijski islamistički ekstremisti Al-Šabab odnosno otmičari likvidirali i zatočili francuskog tajnog agenta Denisa Allexa iako i dalje tvrde da je živ. Zbog neuspjelog napada i žrtava francuski predsjednik izjavio je da preuzima potpunu odgovornost zbog pokretanja ove akcije.

Tri i pol godine islamistički su teroristi držali Denisa Allexa u nehumanim uvjetima, a francuske su vlasti, nakon što pregovori nisu urodili plodom, s petka na subotu pokrenule akciju njegova spašavanja. Otet je u lipnju 2009. u Somaliji, gdje je kao vojni instruktor sudjelovao u obuci somalijskih vladinih snaga kao dio međunarodne pomoći somalijskoj prijelaznoj vladi.

Francuski tajni agent nekoliko je puta tražio pomoć od Pariza kako bi mu se pregovorima spasio život. Operacija oslobađanja počela je u petak kasno navečer, kada su se pod okriljem noći komandosi spustili bez problema na polja pokraj somalijskog gradića Bulo Marer, 100 km sjeverozapadno od glavnog grada Mogadishua. No, pri napadu na islamističku bazu dočekao ih je snažan otpor al-Shabaaba.

Prema lokalnim izvorima, napad je počeo koordiniranom akcijom francuskih snaga sa zemlje i iz zraka na bazu islamista u subotu oko 2 sata ujutro. Iako zasad nema mnogo detalja o samoj akciji, prema nepotvrđenim informacijama pretpostavlja se da je u napadu sudjelovalo pet francuskih helikoptera i 50-ak komandosa pripadnika francuske tajne službe DGSE. Naišavši na snažan otpor te uvidjevši da operacija ne ide po planu, komandosi su se povukli nakon 45 minuta žestoke borbe.

Francuska obavještajna služba, prema svemu sudeći, zadatak nije odradila na vrhuncu te su očito podcijenili realnu snagu somalijskih islamista, što je vjerojatno i jedan od razloga zbog kojih je operacija spašavanja doživjela fijasko. Francusko ministarstvo obrane potvrdilo je u subotu rano ujutro kako je u akciji oslobađanja taoca ubijeno i 17 terorista, te se tako ukupna bilanca francuske vojne akcije u Somaliji svodi na dva ubijena francuska komandosa, 17 ubijenih terorista te, prema lokalnim izvorima, osmero civilnih žrtava.

Ostaje nejasno jesu li pokušaj oslobađanja francuskog taoca i vojna intervencija u Maliju povezane akcije budući da su međunarodni vojni analitičari suglasni kako su francuske vojne snege u Maliju intervenirale prije nego što je planirano, očito zbog ofenzive i napredovanja islamističkih trupa i pobunjenika sa sjevera Malija.

Da bi spriječili prodor pobunjenika sa sjevera zemlje, Francuzi su na poziv lokalnih vlasti prijevremeno intervenirali. Pretpostavlja se i da je islamistička organizacija al-Shabab povezana s islamistima u Maliju zbog čega su Francuzi bili prisiljeni pokrenuti akciju oslobađanja taoca, jer su se bojali da će Denisa Allexa, radi odmazde zbog francuske vojne intervencije i napada na islamističke snage u Maliju, likvidirati otmičari.

No, francuski ministar obrane tu tezu demantira i tvrdi: “Te su dvije operacije potpuno nepovezane. Ona u Somaliji mogla se dogoditi ranije da su se poklopili geografski, tehnički i meteorološki uvjeti, a francuska intervencija u Maliju nije bila planirana unaprijed”. Francuzi su, prema svemu sudeći, od svojih agenata na terenu u Somaliji primili informaciju da se sprema likvidacija Denisa Allexa.

Lokalni zapovjednik Al-Shabiba Sheik Mohamed Abdallah u pobjedonosnoj je izjavi rekao da su njihove trupe uspjele poraziti “tzv. francuske komandose koji su pokušali osloboditi taoca te su nakon povlačenja ostavili” svoje mrtve i opremu. Ova somalijska islamistička skupina također prenosi da je talac nakon operacije komandosa još živ te da se za vrijeme napada nalazio na drugoj lokaciji, jer im je dojavljeno o napadu. Navode da su zarobili i jednog ranjenog komandosa.

A nakon što je predsjednik Hollande u petak započeo vojnu intervenciju u Maliju, i ondje su pale prve žrtve. Francuska je u Mali poslala borbene zrakoplove, šaljući svijetu poruku da bi eventualno militantsko preuzimanje sjevera bilo prijetnja europskoj sigurnosti. Informacije o žrtvama su oprečne. Prema nekima, ubijeno je više od 100 islamista, a francuski je pilot poginuo.

Vojnu intervenciju u Maliju Hollande je opravdao činjenicom da Francuska samo brani prijateljsku državu, zbog čega su akciju pozdravile i međunarodna zajednica i brojne afričke zemlje.

Al-Šabab vlada jugom i oko glavnog grada

Al-Šabab (u prijevodu mladost) je somalijska militantna islamistička skupina koja djeluje pod okriljem al-Qa’ide. U Somaliji ne postoji funkcionalna vlada još od 1991. Al-Šabab se na političkoj sceni u toj afričkoj državi pojavio još 2004., kada je proveo niz uzastopnih atentata na prozapadno orijentirane prominentne Somalijce. Nakon 2007. godine pozicionirao se u Somaliji, gdje raznim akcijama u posljednjih pet godina, manje ili više uspješno, kontrolira jug zemlje i područje oko glavnog grada uglavnom se boreći protiv prijelazne vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:31