HOLLANDEOV RAT U SRCU AFRIKE

Francuzi bombardiraju, islamisti zauzeli novi grad

Dan nakon što su se francuske vojne snage na njih obrušile najvećom žestinom, islamisti sa sjevera Malija su uzvratili i zauzeli grad Diabali, oko 400 kilometara udaljen od prijestolnice Bamako.

Veliki gubici islamista

- Situacija se razvija prema našim očekivanjima - izjavio je Jean-Yves Le Drian francuski ministar obrane nakon te vijesti i obrazložio kako su malijske snage koje su branile grad jedostavno bile nedovoljne. Francuska je jučer i četvrti dan nastavila vojne napade u Maliju kako bi s malijskom vojskom spriječila širenje skupina povezanih s al-Qa’idom. Vojne intervencije, u kojima je već poginulo 160 ljudi, počele su još u petak nakon što su islamisti krenuli prema glavnom malijskom gradu Bamaku.

Zbog najnovijih su napada ugrožene i pojedine europske zemlje, prije svega Francuska. Naime, džihadisti sa sjedištem na sjeveru Malija, koji su u nedjelju pretrpjeli snažna bombardiranja, najavili su da će zbog tih napada “pogoditi srce Francuske”.

- Francuska je napala islam i zato ćemo mi pogoditi srce Francuske - izjavio je Abu Dardar, jedan od čelnika Pokreta za jedinstvo i džihad u zapadnoj Africi, a prenijela francuska agencija AFP.

Najviši stupanj uzbune

Francuski ministar unutarnjih poslova Manuel Valls potvrdio je da situacija u Maliju može potaknuti određene skupine i pojedince na atentate. U zemlji je od subote na snazi najviši stupanj opasnosti od terorizma, koji podrazumijeva pojačanu kontrolu na javnim mjestima, aerodromima, metroima i sl. Nakon deklarativne potpore, u akciju se uključuju i svjetske sile SAD i Velika Britanija. Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius potvrdio je da se Velika Britanija, čiji je premijer David Cameron među prvima pozdravio vojnu akciju Francuske u Maliju, dosad brinula za komunikacije i transport, a ponudili su svoju pomoć i u slanju dodatnih transportnih aviona, iako je naglasio kako Britanci ne namjeravaju slati svoje ljude u borbu.

U Mali je jučer poslan prvi od dva transportna aviona C-17 Kraljevskog zrakoplovstva. I SAD je Francuskoj ponudio špijunske bespilotne letjelice za praćenje pobunjeničkih snaga, dok je

UN i saveznici

Njemačka je francuskim postrojbama na terenu najavila logističku i medicinsku pomoć. Francuska je u svoju bivšu koloniju poslala između 400 i 500 vojnika, od kojih 200 instruktora, te puno borbenih aviona. Slanje po 500 vojnika najavili su Niger, Senegal, Burkina Faso i Togo, a Nigerija će ih poslati 600.

Jučer je na inicijativu Francuske sazvana izvanredna konferencija Vijeća sigurnosti o Maliju. Francuska je Vijeću sigurnosti predala nacrt rješenja krize u toj afričkoj državi. Inače,prema anketi francuske agencije za ispitivanje javnog mnijenja IFOP, čak 63 posto Francuza podupire vojnu intervenciju, a samo se 37 posto protivi.

Deseci vojnih akcija u bivšim kolonijama

Od 1960. godine do danas Francuska je pokrenula više od 50 vojnih operacija u svojim bivšim kolonijama na afričkom kontinentu. Ovo su neke od najvećih.

MALI

Siječanj 2011. - Uoči francuske vojne akcije oslobađanjaotmičari su likvidirali dva francuska taoca na granici između Nigera i Malija.

SOMALIJA

Travanj 2009. - Francuski komandosi u sklopu akcije EU napadaju pirate uz obalu Somalije te oslobađaju četvoricu talaca, a jedan je talac poginuo.

OBALA BJELOKOSTI

Travanj 2011. - Francuske su snage tenkovima i helikopterima pomogle pripadnicima lokalnih vojnih snaga kako bi svrgnuli s vlasti diktatora Laurenta Gbagboa.

Studeni 2004. - Nakon pogibije devetorice francuskih vojnika Francuzi su za odmazdu izvršili zračni napad na snage Obale Bjelokosti i pritom uništili većinu njihovih borbenih aviona.

LIBIJA

Ožujak 2011. - Francuska kao jedna od vodećih sila NATO-a počinje i predvodi akciju svrgavanja s vlasti libijskog čelnika i diktatora Moamara Gadafija.

ČAD

Travanj 2006. - Francuska pruža obavještajne usluge vojnim snagama predsjednika Idrissa Débyja u za kontrolu naftnih polja.

RUANDA

Lipanj 1994. - Francuzi interveniraju u sklopu humanitarne akcije.

KONGO

1996. i 1997. - Francuzi podupiru diktatora Mobutu Sese Sekoa kojega je na kraju svrgnuo Laurent Desire Kabila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 22:46