DUMB WAYS TO DIE

KOMENTAR BORISA VLAŠIĆA 'SDP-ovci su sve napravili kao da imaju uloge u idiotskom spotu'

Prvo si jedan idiot zapali kosu. Pa sretan umre pod opekotinama. Drugi gnjavi medvjeda štapom noseći budalasti osmijeh na licu. Medo ga pojede
 Ronald Goršić/CROPIX

Prvo si jedan idiot zapali kosu. Pa sretan umre pod opekotinama. Drugi gnjavi medvjeda štapom noseći budalasti osmijeh na licu. Medo ga pojede. Treći skoči među piranje. Nasmiješen. To su neki likovi iz Dumb ways to die, neodoljivo simpatične, sasvim otkačene morbidne australske marketinške kampanje. Ona upozorava ljude, računajući na zdravu pamet i prosječnu inteligenciju, što da ne rade kako bi bez puno problema nastavili živjeti. Jednostavno je – ne spaliti vlastitu kosu. Ne gnjaviti medvjeda. Ne kupati se među piranjama. Ne prepustiti život zastupnicima. Ovo posljednje nije u spotu, to je u Hrvatskoj.

SDP-ovci se protive referendumu. U Saboru imaju većinu, mogli su izglasati zahtjev Ustavnom sudu da prije referenduma odluči o sadržaju referendumskog pitanja. Ustavni sud bi tada morao donijeti odluku, procijeniti sadržaj. Ali nisu. Zastupnici SDP-a nisu čak ni glasali za takav prijedlog iako je on postojao. Kamoli da su sami to predložili. Slegli su ramenima. Odšutjeli i okrenuli glavu. Nevino, s ozbiljnim izrazima na licima.

Pustili su da procedura teška 47 milijuna kuna ide dalje, s možebitnom posljedicom održavanja referenduma. Pustili su homoseksualce da se kupaju s piranjama. I igraju s medvjedima. Pritom se uzrujavaju što se referendum održava. Kao što bi se uzrujavali zbog piranja i rekli homoseksualcima da će ih piranje pojesti. A medvjedi im odgristi glavu.

Ali SDP-ovci ne čine ono što mogu da bi zaštitili vrijednosti koje smatraju bitnima. Jer im se ne da. Jer ne žele izazivati Ustavni sud. Možda se boje odluke Ustavnog suda. Ili se boje sutrašnjeg dana, posljednjeg suda, tko zna čega. Ili im je takva politika nečinjenja i shvaćanje demokracije i procedure, što su samo nove isprike. I dosta je shizofreno. Gunđati protiv nečega što, u stvari, radiš podizanjem ruku za referendum.

SDP-ovci su sve napravili kao da imaju uloge u idiotskom spotu. Stali su pored putokaza prema piranjama i glupavo se nasmijali. Poslije će pričati kako im je neugodno, kako ih je stid ovakve Hrvatske, kako su napravili sve moguće ali eto, ispalo je da je Hrvatska protiv LGBT osoba.

Nije. Hrvatska je protiv sasvim prosječne, zdrave pameti, i malo političkog nadmetanja. Zato je i teško homoseksualcima živjeti u Hrvatskoj jer odluke o njihovu životu donose likovi iz spota Glupi načini života. Oni što si spale kosu, pokažu drugima gdje su piranje i medvjedi i pjevušeći otplešu dalje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 06:34