PREMIJER NA HTV-u

'TAJ REFERENDUM, TO NISU DOBRE LJUDSKE NAMJERE' Milanović o gay brakovima

Samu inicijatijavu Milanović je opisao kao nekršćansku inicijativu u kojoj vidi elemente prikrivene netrpeljivosti
 CROPIX

- Osobno imam dilemu, izaći na referendum glasati protiv te inicijative jer joj se protivim ili ne izaći na referendum i na taj način dati legitimitet toj akciji. Mislim da ću ipak izaći i glasati protiv - rekao je premijer Zoran Milanović u Dnevniku Hrvatske radio televizije govoreći o referendumu na kojem bi se građani trebali izjašnjavati žele li ili ne da su Ustav unese odredba prema kojoj je brak zajednica muškarca i žene.

Milanović je izjavio kako smatra da Vlada ne treba tražiti ocjenu ustavnosti referndumskog pitanja jer bi time uskraćivala pravo jednoj skupini ljudi da izražavaju svoje mišljenje, te da isto tako taj referendum nema nikakve veze s radom Vlade.

Unatoč tome, samu inicijatijavu Milanović je opisao kao nekršćansku inicijativu u kojoj vidi elemente prikrivene netrpeljivosti.

- Taj referendum, to nisu dobre ljudske namjere - rekao je Milanović skrenuvši temu na zakon o životnom partnerstvu koji koalicijska većina u Saboru želi donijeti, a kojime bi se prava homoseksualnih parova u potpunosti trebala izjednačiti s pravima bračnih parova.

- To nije naš odgovor na ovu inicijativu, već ono što već dvije godine planiramo napraviti - rekao je Milanović naglasivši da se upravo njegova Vlada i SDP najviše bore za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

- Brak nije ugrožen pravima istospolnih zajednica, ugrožen je načinom života i luđačkom trkom za novcem - rekao je Milanović.

Moguće ponovno uvođenje pravila prema kojem referendum nije valjan ako na njega ne izađe 50 posto plus jedan birač komentirao je rekavši kako je cilj ukidanja takve odredbe bio prolazak referenduma za ulazak Hrvatskeu EU.

Odluka Gradskog vijeća Vukovara o izuzimanju toga grada iz propisa o obvezi o dvojezičnosti, mogla bi se, prema premijerovim riječima naći pred Ustavnim sudom. Premijer Milanović na Dnevniku HRT-a je komentirao i ulazak Hrvatske u proceduru prekomjernog deficita rekavši kako će Hrvatskoj trebati najmanje dvije do tri godine da se ekonomski oporavi.

- Odlučili smo provoditi reforme, od brodogradnje preko zdravstva i moramo otplatiti dugove koje su stvoreni. To možemo učiniti samo rastom koji ćemo imati iduće godine - rekao je Milanović, a upitan o tome što će se sve rezati kako bi se smanjili troškovi i deficit naglasio je da niti Europska komisija niti Bog otac ne mogu od njegove Vlade tražiti da reže mirovine stečene radom, već da će se rezati mirovine stečene po posebnim propisima, ali samo one veće od prosječne plaće u državi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 17:09