KOMPLETNA ANALIZA

LIKE! OTKRIVA PEKARSKU PREVARU Prodaju nam kruh 20 posto lakši nego je deklarirano

Cjelovite rezultate velikog istraživanja koje će promijeniti način na koji kupujete kruh potražite u novom broju Like-a

‘Ako kupujete kruh svaki dan, vrlo je moguće da vam vaša pekara ukrade jednu štrucu kruha tjedno. Naime, polovica hrvatskih pekara prodaje proizvode manje težine od onih istaknutih na deklaraciji’, otkriva nam novi broj magazina Like!, koji po prvi put, nakon višetjednog istraživačkog rada, donosi kompletnu analizu domaćih prodavaonica pekarskih proizvoda.

Reporteri Like!-a, kojeg možete pronaći na kioscima ove nedjelje 27.10 uz Nedjeljni Jutarnji za samo 3 kune, tjednima su obilazili pekare i vagali kruhove domaćih prodavaonica. Deklarirana težina se vrlo rijetko poklapala s onom koja im je prodana, a rekorder je pekara s Trešnjevke koja je na jednom kruhu od 700 grama ukrala čak dvadeset posto na težini! Što nije nimalo zanemariva brojka, uzmemo li u obzir da prosječna hrvatska četveročlana obitelj u godinu dana pojede gotovo 300 kilograma kruha.

Prema potrošnji kruha, naša je zemlja pri europskom vrhu, a pekarski biznis posljednjih se godina, u jeku krize, pokazao jednim od najprofitabilnijih. ‘Prema Pravilniku o žitaricama, mlinskim i pekarskim proizvodima te Pravilniku o općem deklariranju, naziv i točna težina pekarskih proizvoda moraju biti vidljivo i čitko istaknuti na prodajnom mjestu. No, na terenu, u praksi, nema inspekcije koja bi provjeravala odgovara li ta istaknuta težina stvarnoj.’ otkrivaju između ostalog novinari Like-a.

Cjelovite rezultate velikog istraživanja koje će promijeniti način na koji kupujete kruh potražite u novom broju Like-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 07:57