PRIJEVREMENI OTPUST

RADIMIR ČAČIĆ IZLAZI IZ ZATVORA Otkrivamo: Odluka je na sjednici o pomilovanju prošla za dlaku

Povjerenstvo se, suprotno najavama, podijelilo i samo jedan glas je odlučio
Varazdin, 040614U ocekivanju rjesenja komisije za pomilovanja koja bi trebala odluciti o pustanju na slobodu Radimira Cacica, on slobodne dane provodi u Varazdinu. Na fotografiji: Radimir Cacic u setnji Franjevackim trgom.Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
 Željko Hajdinjak / Cropix

Iako će se danas naći na slobodi, jako malo je nedostajalo da Radimir Čačić ostane u zatvoru u Valturi pokraj Pule, gdje je zbog izazivanja prometne nesreće u Mađarskoj početkom 2010. u kojoj su poginule dvije osobe.

Točnije - jedan glas viška u Čačićevu korist presudio je da nekadašnji prvi potpredsjednik Vlade Zorana Milanovića bude pušten na slobodu.

Na sjednici Povjerenstva za uvjetni otpust koja je održana u utorak, 17. lipnja - prema pouzdanim informacijama kojima raspolaže Jutarnji list - za Čačićevo puštanje glasalo je troje članova, a protiv je bilo ostalih dvoje.

Taj glas viška omogućio je da Radimir Čačić bude pušten nakon 12 mjeseci, od ukupno 22 mjeseca na koliko ga je osudio mađarski sud.

O Čačiću je odlučivalo peteročlano Povjerenstvo za uvjetni otpust u kojem su dvoje sudaca Vrhovnog suda, zamjenik državnog odvjetnika, sudac izvršenja, kao i predstavnik Uprave za zatvorski sustav, a kojem je na čelu sutkinja Vrhovnog suda Senka Klarić-Baranović.

U hrvatskom pravnom sustavu ne postoji automatsko puštanje na uvjetnu slobodu na temelju presude, već samo na temelju molbe koju osuđenik ima pravo podnijeti nakon izdržane polovice kazne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 15:04