SMAKNUĆE U PARIZU

Erdogan: Ubojice žele blokirati pregovore za mirno rješenje

Tri kurdske militantice čija su tijela pronađena u noći sa srijede na četvrtak u prostorijama Kurdskog informativnog centra u središtu Pariza ubijene su svaka sa po više metaka izravno u glavu. Preciznije, jedna od žrtava pogođena je s četiri metka u glavu, ostale dvije svaka sa po tri metka.

Oružje za reforme

Iako i dalje nama preciznih informacija o motivima kao ni izvršitelju trostrukog ubojstva, ove informacije objavljene nakon obdukcije potvrđuju da je vrlo vjerojatno riječ o političkim smaknućima, pogotovo zbog činjenice da traju pregovori između Radničke partije Kurdistana (RPK) i Turske. Moguće je i da se radi o pokušaju sabotaže mirnog političkog rješenja za Kurdistan, prema kojemu je dogovoren prekid napada kurdskih militanata i razoružanje kurdskih pobunjenika u zamjenu za reforme i veća prava kurdskih manjina u Turskoj. O slučaju se oglasio i turski premijer Recep Tayyip Erdogan. Smatra kako je moguće da je u ovom slučaju riječ o unutrašnjem obračunu unutar PKK-a te provokaciji onih kojima mirno rješenje između Ankare i RPK nije u interesu.

Kurdski prosvjedi

I dalje je nepoznato tko je bio glavna meta napada, no ubijena 55-godišnja Sakine Cansiz bila je jedna od osnivačica PKK. Ulicama francuske prijestolnice za danas su u organizaciji nekoliko kurdskih udruženja najavljeni masovni prosvjedi kojima se zahtijeva veća zaštita kurdske populacije u Francuskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:19