NOVA TEHNOLOGIJA

VIDEO: 'NAPOKON SE MOGU POGLEDATI U OGLEDALO' Kirurzi napravili protezu čovjeku kojemu je rak uništio lice

Eric Moger je u bitci s rakom izgubio pola lica, a uz pomoć 3D printera dobio je novo
 Screenshot s YouTubea

Britancu Ericu Mogeru (60) odstranjena je gotovo cijela polovica lica nakon što su mu liječnici dijagnosticirali progresivni planocelularni karcinom veličine teniske loptice.

Operacija mu je spasila život, no doslovno ostavila rupu na njegovom licu. Ostao je bez lijevog oka, jagodične kosti i većine čeljusti. Nije mogao samostalno jesti i morao je pridržavati svoje lice ako bi hito nešto kazati.

- Kada sam otišao na hitnu operaciju, nisam slutio koliko će mi lica odstraniti. Bio sam u potpunom šoku. Pao sam u depresiju i mislio sam da se nikada ništa neće promijeniti. Nisam se želio dići iz kreveta.

Nakon četiri godine pojavio se u emisiji Embarrassing Bodies britanskog televizijskog kanala Channel 4 nakon koje je Mogeru ugrađena proteza.

Kirurzi su napravili računalnu rekonstrukciju uništenog dijela lica, a zatim posebnom tehnikom na 3D printeru ispisivali na najlonski materijal sloj po sloj lica. Napravili su silikonsku protezu koja potpuno sakriva hendikep. Magneti pomažu da silikonsska maska ostane na mjestu, ali i da ju se lako ukloni po noći. Eric sada može govoriti i samostalno jesti, a uskoro će se i vjenčati sa svojom zaručnicom Karen.

- Ovo je promijenilo moj život. Sjajan je osjećaj pogledati se ujutro u ogledalo i ponovno vidjeti svoje cijelo lice. Fasciniran sam onime što su napravili - kazao je Moger.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 09:41